ДЕВЕТ ХИЉАДА УЛИЦА ПРОМЕНИЛО ИМЕ ЗА 20 ГОДИНА: Престоница има саобраћајнице Јововића и Екмечића, али и хероја са Кошара

Ј. ДИНЧИЋ

19. 09. 2020. у 09:44

ДЕВЕТ ХИЉАДА УЛИЦА ПРОМЕНИЛО ИМЕ ЗА 20 ГОДИНА: Престоница има саобраћајнице Јововића и Екмечића, али и хероја са Кошара

Фото: Београд

ПОСЛЕ петиција житеља Котежа, Хрватска улица у овом палилулском насељу коначно је променила име.

Нови назив, који је у четвртак усвојила Комисија за споменике и називе тргова и улица, јесте Улица глинских жртава 1941. године, дат је у знак сећања на 1.700 невиних српских жртава које су убиле усташе у Другом светском рату.

У последњих двадесет година у Београду више од 9.000 улица добило је нове називе.

Мењана су имена на територијама скоро свих општина, неке су преименоване више пута, појединима су враћани стари називи, док су безимени сокаци и прилази на периферији града коначно добили своја имена.

САРАЈЕВСКА ОСТАЈЕ

ИАКО је било речи и да ће Сарајевска улица на Савском венцу добити ново име, градски челници су одлучили да одустану од ове промене. Након предлога председника Александра Вучића одлучено је да име једне од централних градских саобраћајница остане исто. 

Од почетка године, Комисија је усвојила одлуку да Задарска улица на Старом граду буде преименована у Добрице Ћосића, на Савском венцу Загребачка је названа Коче Поповића, а Травничка - Милорада Екмечића. Похорска на Новом Београду сада носи назив по генералу Жданову. Житељи Загорске улице у Земуну однедавно станују у Улици Благоја Јововића, названој по атентатору на Анту Павелића.

Иако је било речи о могућим променама назива Кумановске улице на Врачару, одлучено је да он остане исти, јер сведочи о српским херојским подвизима.

- Републички геодетски завод 2018. године установио да чак три милиона грађана Србије нема адекватну кућну адресу, односно живи у улицама без кућног броја, а неретко и без самог назива улице, што је условило покретање пројеката ажурирања Адресног регистра на нивоу читаве државе - објашњавају надлежни.

- Одлука о именовању улица и њиховој нумерацији препуштена је локалним самоуправама, а поступак измене и додељивања назива улицама које то нису имале већ увелико траје.

ЛОЛЕ РИБАРА И 29. НОВЕМБРА

ДУГОГОДИШЊЕ и устаљене називе улица у престоници Београђани тешко заборављају, а нове слабо памте и наводе у свакодневном говору. Булевар деспота Стефана и даље зову "29" (некадашња Улица 29. новембра), Булевар краља Александра - Булевар револуције, а Светогорску - Улица Лоле Рибара.

Новоизграђене саобраћајнице у престоници добиле су потпуно нове називе попут Булевар Вудроа Вилсона и Хероја са Кошара. Међутим, иако су неки називи промењени, Београђани поједине улице и даље називају старим називина јер нова имена не могу да преломе преко језика. Попут дела улице Тадеуша Кошћушка који се сада зове Пијарона де Мондезира.

Многи не знају и да је део Палмотићеве још 2017. године преименован у Милана Кашанина.

У приградским општинама безимени сокаци названи су по биљкама па тако у Гроцкој постоји Улица липа, Храстов брег или Багремовог цвета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)