ВЕСИЋ: Најтежа финансијска ситуација у Старом граду, Град ће помоћи

Танјуг

11. 09. 2020. у 13:05

- У ЦЕЛОМ Београду најтежа финансијска ситуација је у општини Стари град која већ два месеца позајмљује новац за плате јер је потрошен за неке друге пројекте - изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић и додао да без помоћи Града ова општина не би била у стању да исплати плате до краја године.

ВЕСИЋ: Најтежа финансијска ситуација у Старом граду, Град ће помоћи

Фото: Град Београд

- То је још један доказ како Драган Ђилас види јавне финансије. Као што је оставио у Граду 1,2 милијарди евра дуга, тако је и ову општину довео на ивицу банкрота. Зато ће Град Београд помоћи општини Стари град да до краја године исплати плате и да има новац за неопходно функционисање како би од следеће године могла да ради све планиране пројекте - рекао је Весић.

Фото: Град Београд

Он је данас посетио општину Стари град и са новим руководством разговарао о пројектима који ће бити реализовани, а како је рекао, у последње четири године у тој општини је скоро 200 милиона динара, што је петина њеног буџета, дато на различите агенције.

- Толико пара је отишло на разне агенције и плате људи који су ангажовани са стране уместо на плате запослених у општини и пројекте важне за грађане Старог града - рекао је Весић.

Навео је да му је драго што је општина Стари град, под новим руководством, почео да сарађује са Градом Београдом јер је, додао је, немогуће развијати ту општину без Града, као што је немогуће Београд развијати без Републике.

- Стари град је сувише важна општина, која има пројекте од градског и републичког значаја, да би могла самостално да се развија и води сопствену политику која није једнака политици Града - рекао је Весић и додао да су, приликом посете, дефинисали све пројекте који ће бити рађени на Старом граду у наредном периоду.

Међу њима су, навео је, Линијски парк, део метроа који ће делом пролазити испод Старог града, почетак изградње две подземне гараже у Фрушкогорској и Влајковићевој улици током ове године, као и реконструкција Бајлонијеве пијаце са изградњом подземне гараже испод ње што ће, додао је, бити рађено у наредним годинама. Такође, додао је да ће се радити реконструкција Трга Николе Пашића са реконструкцијом Безистана, претварање Чумићевог сокачета у зону за уметнике, реконструкција улица, као и изградња урбаних џепова. Весић је навео да је током посете општини Стари град било речи и о проблемима паркирања и буке.

- Што се тиче паркирања, систем ''Око соколово'' је почео да уводи ред у проблем бахатог паркирања. Са изградњом ових неколико гаража, ми ћемо на Старом граду имати скоро 3.000 нових паркинг места, без подземне гараже која ће бити изграђена на Тргу Републике и која би требало да има скоро 1.000 места. На тај начин ћемо делимично обезбедити да они који живе на тој општини имају паркинг место - рекао је Весић.

Навео је да се, осим тога, креће са пројектом увођења паркинг сензора који треба да омогуће грађанима да лакше нађу место за паркирање. Када је реч о буци, навео је да је ново руководство општине Стари град обавестио о напорима које Град улаже да би се тај проблем решио, односно о изменама закона о буци и изменама закона о комуналној милицији које је градска власт иницирала, као и о томе да се чека избор нове владе да би се наставило са тим пројектом.

- Најкасније до првог јуна следеће године, имаћемо потпуно нов систем у коме ће сваки комунални милиционер и комунални инспектор моћи да мерачима буке на лицу места казне онога ко је направио буку већу од дозвољене - рекао је Весић.

Истакао је да му је драго што је ново руководство општине Стари град спремно на сарадњу и додао да ће се наставити са пројектима у тој општини.

- Сигуран сам да ћемо сви заједно, укључујући грађане у одлучивање, направити од Старог града боље место за живот, а то је суштина сваке политике - додао је Весић.

Нови председник општине Стари град Радослав Марјановић је рекао да је данашњим састанком показан нови начин рада који желе да уведу у ту општину, а који ће пре свега подразумевати успостављање сарадње са градским и републичким нивом власти, у интересу грађана.

- Приоритет у овим првим недељема нове општинске власти је пре свега финансијска консолидација у којој ће Град свакако имати важну и значајну улогу јер без подршке Града ова општина неће моћи да функционише у финансијском смислу до краја године на прави начин и због тога је јако добро да смо на почетку отворили ту тему - рекао је Марјановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)