ШЕТАЛИШТЕ УШУШКАНО У ЗЕЛЕНИЛО: Корзо Лазаро Карденас у блоку 45 још посећеније после обнове садржаја

С. Б. Милошевић

01. 09. 2020. у 11:47

ШЕТАЛИШТЕ УШУШКАНО У ЗЕЛЕНИЛО: Корзо Лазаро Карденас у блоку 45 још посећеније после обнове садржаја

Фото П. Милошевић

ШЕТАЛИШТЕ Лазаро Карденас, које се протеже кроз новобеоградске блокове 45, 44 и 70, полако добија нове обрисе.

КП "Зеленило-Београд" у јуну прошле године започело је обимне радове на његовој санацији, а пројекат се изводи у три фазе.Прва фаза радова завршена је почетком марта, на радост житеља Блока 45. Обухватила је реконструкцију крака шеталишта од центра блока до реке Саве. Радовима је обухваћена површина од 25.000 метара квадратних.

- Обновљено је шеталиште и пратећи садржај уз њега. Простор су употпунили и нови детаљи. За најмлађе, направљено је игралиште-саобраћајни полигон на коме могу да уче о правилима кретања у саобраћају уз помоћ хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације. У близини овог полигона постављен је савремени реквизит за игру - зип лајн - кажу у "Зеленилу".

Фото П. Милошевић

Осим овог, изграђена су још два дечја игралишта, и спортски терени, као и тениски терен и терен за стони тенис.

- Ништа лепше и потребније од овога није било - каже бака Рада, која са унуком проводи свако преподне и поподне у овом парку.

Како објашњавају у "Зеленилу", у току друге фазе радова, поред дела шеталишта, биће санирана још три дечја игралишта.

- Акценат овом делу шеталишта даће планиране жардињере променљиве висине. У њима ће бити посађене перене различитих карактеристика, боја и времена цветања, док ће зидови жардињера, на неким деловима, бити предвиђени и за седење. Две зелене површине биће формиране у облику таласа. Предвиђено је постављање клупа за седење и лежање које ће пратити кривине ових таласа - појашњавају у овом предузећу.

У зони шеталишта где се налазе вртићи и основна школа поставиће се комбиновани реквизити и за млађу и за старију децу.

Свој кутак, дуж блокова имаће и старији суграђани којима ће бити направљени терени за боћање, фитнес, постављени столови за шах.

После уређења шеталишта у Блоку 44, које обухвата два хектара и које би требало да се заврши 2021. године, следи уређење преосталих шест хектара дуж Блока 70, које би требало да буде готово до 2022. године.

НА РАДОСТ НОВОБЕОГРАЂАНА

ОКО 4,5 километара стаза, спортских терена и игралишта дуж ова три блока, нису сређивана скоро 50 година. Идеја градских челника била је да их обнове и угланцају, како би некада названо насеље "Сунце" постало насеље "Природа".

ТРАВА И ГРАЊЕ

ЛЕПУ слику Блока 45 кваре само простори између зграда. Иако екипе "Зеленила" вредно раде, и већ су четири пута косиле траву, због киша она расте великом брзином. Ту је и грање које је одсечено приликом орезивања и које није покупљено и однето.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)