ЗБОГ КОРОНЕ ВРТИЋИ И ОНЛАЈН? Ево како би од септембра могао да буде организован рад обданишта у Србији

Novosti online

25. 08. 2020. у 17:37

ГРАДСКИ секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак је истакао да је са директорима предшколских установа разговарао о начинима организације рада од септембра и подсетио их на важност брзог реаговања у случају појаве заразе

ЗБОГ КОРОНЕ ВРТИЋИ И ОНЛАЈН? Ево како би од септембра могао да буде организован рад обданишта у Србији

Фото: Новости архива

Све мере које се у београдским вртићима спроводе са циљем спречавања ширења вируса корона остају на снази и у септембру, а вртићи су потпуно спремни и за очекивани већи број деце, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

“Радује нас мањи број заражених протеклих дана, али нећемо се опуштати. У вртићима није било релаксације заштитних мера од почетка и неће их ни бити. Током лета долазност је била мала, испод 20 одсто, у септембру ће се сигурно повећати, али и даље за септембар не очекујемо уобичајени број деце, као што је то случај у редовним околностима”, рекао је Гак након одржаног састанка са директорима београдских предшколских установа уочи почетка нове радне године за вртиће.

Он је истакао да је са директорима предшколских установа разговарао о начинима организације рада од септембра и подсетио их на важност брзог реаговања у случају појаве заразе.

“Већ имамо искуство рада у условима епидемије, вртићи су радили цело лето, запослени су опремљени свом неопходном заштитном опремом, али ће већи број деце захтевати и већу опрезност. Ниједан случај појаве короне у вртићима до сада није измакао контроли, сви знају свој део посла и радили су га одлично, исто очекујем и од септембра”, казао је Гак.

Фото: Depostiphotos

Он је додао да ће се у установама током ове недеље међу родитељима завршити анкета о очекиваној долазности, која ће крајем недеље дати прецизнију слику о очекиваном броју деце. Од тог броја, како је рекао, зависиће и организација рада од установе до установе, у складу са потребама сваког појединачног вртића од укупно 308 колико их Београд има.

Гак је истакао и да је систем флексибилан, те да ће се родитељима који и даље не желе да шаљу децу у вртиће омогућити и онлајн подршка васпитача.

“Вртићи ће, дакле, родитељима бити на располагању на више начина, у зависности од њихових потреба, али је најважнија порука родитељима да ће бити безбедни”, рекао је Гак.

Подсетио је да је од почетка епидемије улазак у вртиће забрањен свима осим деци, запосленима и једном родитељу који доводи дете, да се на улазу деци мери температура, дезинфикују руке, да се просторије, играчке и све површине у објектима детаљно и редовно дезинфикују, да деца више времена проводе на отвореном кад год је то могуће, те да се са децом разговара о целој ситуацији.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)