УПЛАТНИЦА ЗА САМО ЈЕДАН КВАДРАТ: Највећи износ пореза на имовину на Савском венцу, а највећа површина регистрована у Младеновцу

Ј. ДИНЧИЋ

20. 08. 2020. у 12:58

УПЛАТНИЦА ЗА САМО ЈЕДАН КВАДРАТ:  Највећи износ пореза на имовину на Савском венцу, а највећа површина регистрована у Младеновцу

Фото Ж. Кнежевић

У ТОКУ прошле године највиши износ пореза на имовину за физичка лица платио је порески обвезник за кућу на Савском венцу.

Највећа регистрована површина непокретности износила је два милиона квадрата за објекат који се налази на територији општине Младеновац. Најмања површина за коју је власник платио порез је свега један метар квадратни за део стана на Врачару.

Међутим, најмања квадратура за коју је плаћен порез је део стана у централној градској општини.

- На поменути објекат укњижено је више власника, па када се расподели квадратура, свако добије део за који је дужан да плати порез - објашњавају надлежни.

Према званичним подацима за прошлу годину, најскупља некретнина у престоници била је кућа на Дедињу, у Ужичкој улици, која је продата за четири и по милиона евра. Уз Дедиње, као традиционално атрактивну локацију, у Београду се, од почетка градње, својом ексклузивношћу, као атрактивна и скупа локација, наметнуо Београд на води. Најскупљи стан у овом насељу продат је за 1.319.888 евра, а квадрат тог стана плаћен је 8.683 евра.

ПЕРИФЕРИЈА НАЈЈЕФТИНИЈА

ПРОШЛЕ године у престоници су се углавном продавали станови просечне величине до 55 квадрата. Повољније цене квадрата свакако су биле у рубним деловима града, односно у Лазаревцу, Младеновцу и Гроцкој, док су цене квадрата на Новом Београду, Врачару и Савском венцу биле и до три пута више него на периферији.

Центар главног града, око Трга републике и Кнез Михаилове улице, такође држи високе цене, па је тако, иако староградња, на Обилићевом венцу купљен стан по цени од преко 6.000 евра за метар квадратни.

Просечна цена новоградње у току прошле године износила је 215.842 динара по квадрату. За стан на Савском венцу израчуната је највећа обрачуната цена, а будући власници су по квадрату плаћали 347.475 динара и то за стан површине око 73 квадрата. Најбоље су профитирали купци у Младеновцу који су за квадрат морали да издвоје око 85.000 динара, у Гроцкој 89.000, а у Лазаревцу 100.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nebojša

20.08.2020. 14:22

Apsolutno je nemoguce da postoji objekat od 2 miliona metara kvadratnih u Mladenovcu i mora da je grrska u pitanju i to katastrofalna. Jedan hektar je 10.000 m2, a to bi znacilo da je objekat korisne povrsine 20 hektara.