ЉУБЉАНА ДОБИЈА БЕОГРАДСКУ УЛИЦУ: Градоначелник Јанковић подржао иницијативу српских власти

Танјуг

среда, 12. 08. 2020. у 19:37

ЉУБЉАНА ДОБИЈА БЕОГРАДСКУ УЛИЦУ: Градоначелник Јанковић подржао иницијативу српских власти

Фото: Приватна архива

ГРАДОНАЧЕЛНИК Љубљане Зоран Јанковић подржаво је иницијативу београдских власти да улица у главном граду Словеније буде названа по српској престоници.

Предлог да улица у Љубљани добије име по Београду службено је у уторак упутио заменик градоначелника Београда Горан Весић, јавља словеначка агенција СТА.

Весић је рекао како је дуго постојала Љубљанска улица у Београду, али да верује да именовање улица треба да следи принцип реципроцитета. Уверен је да ће Љубљана, град побратим Београда, добити улицу са именом по главном граду Србије у знак међусобног поштовања два града.

Упитани за коментар, љубљанске градске власти су навеле да се градоначелник залаже за иницијативу, али одлуку о том питању доноси градско веће.

С обзиром да такав поступак укључује обавезно јавно изношење предлога како је то прописано законом и траје око пет до шест месеци, могало би бити окончано почетком 2021. године.

Љубљанске власти истичју одличну сарадњу два град, као и залагање Београда за подизање споменика словеначком лингвисти Јернеју Копитару (1780-1844), очекивано ове године, након што је Љубљана открила статуу његовог српског колеге Вука Стефановића Караџића (1787-1864) 2016. године.

Љубљана има неколико улица названих по градовима у бившој Југославији, укључујући Загреб, Карловац, Нови Сад, Скопље и Приштину.

Београд има улице са називима главног града Словеније, Бледа, Цеља и Марибора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

I opet Jugosloveni

13.08.2020. 12:49

"...Ljubljana ima nekoliko ulica nazvanih po gradovima u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Zagreb, Karlovac, Novi Sad, Skoplje i Prištinu....". Pa dobro dokle više? Pa šta nas briga koliko Ljubljana ima ulica nazvanih po gradovima Hrvatske, Makedonije i sl. Pa ovaj tekst je o odnosu Srbije (Beograda) i Slovenije (Ljubljana). Halo jugosloveni, ta zemlja NE POSTOJI. Pokušajmo da uredimo Srbiju, da ostavimo deci normalnu zemlju. Dosta više sa tekstovima o bivšoj braći.