МУЈА ВЕЋ 83 ГОДИНЕ У БЕОГРАДУ: Најстарији алигатор на свету, становник Зоо-врта на престоничкиј тврђави, "прославио" јубилеј

А. В. В.

10. 08. 2020. у 12:21

МУЈА ВЕЋ 83 ГОДИНЕ У БЕОГРАДУ: Најстарији алигатор на свету, становник Зоо-врта на престоничкиј тврђави, прославио јубилеј

Фото архива

АЛИГАТОР Муја и миљеник београдског зоо-врта на јучерашњи дан, 9. августа 1937. године, пре 83 године, стигао је у престоницу.

Најстарији живи амерички алигатор на свету, према подацима из тадашње дневне штампе, дошао је у Врт добре наде као двогодишњак, иако је на објављеној фотографији изгледао старије. Процењује се да је у по доласку у београдски врт имао десетак година.

Муја је преживео све недаће које су задесиле Београд и престоничко царство животиња - разарање Врта 1941. и 1944. године, најпре приликом нацистичког, потом због савезничког бомбардовања. Тада су страдале готово све животиње. Затим, деценије немара под комунистичком влашћу, па хиперинфлацију, кризне године са непосредном ратном опасношћу, као и бомбардовање 1999. године. Алигатор има више од 90 година, а међународна статистика је потврдила да је он држи апсолутни светски рекорд у дуговечности алигатора који живе у контролисаним условима.

МАСКОТА Посетиови врта код Мујиног базена, Фото И. Маринковић

- Муја је у прилично доброј кондицији, храни се једанпут недељно и поједе шест килограма меса - објашњавају надлежни из зоо-врта. - Његова дуговечност утицаће на то да буде постављена горња граница дужине живота ове врсте коју научници нису могли да утврде у природи.

Једна од ствари која га је директно задесила је и то да је 2012. године добио гангрену предње десне ноге, која је тада морала да буде ампутирана. Муја је, иако се мало креће, и даље врло живахан, али само за време оброка и тада га посетиоци могу видети како грицка пацове и препелице. Међутим, тада покаже и своје године, будући да понекад промаши када се баци на своју мету.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)