ГУНЂАЈУ ЗБОГ ТАКСЕ, АЛИ ПЛАЋАЈУ: Нико не одбија да измири накнаду од 13,68 динара месечно

С. В.

петак, 07. 08. 2020. у 13:56

ГУНЂАЈУ ЗБОГ ТАКСЕ, АЛИ ПЛАЋАЈУ: Нико не одбија да измири накнаду од 13,68 динара месечно

Фото Д. Миловановић

РАЧУНИ за воду увећани су пре десет месеци, када је на уплатнице корисника ЈКП "Београдски водовод и канализација" уврштена накнада за одржавање погонске спремности система у износу од 130,68 динара.

Иако су се, после увођења новог намета суграђани обраћали надлежном предузећу како би им било објашњено на шта се односи накнада, из ЈКП "Београдски водовод и канализација" кажу да није било оних који су одбили да плаћају додатни износ.

Почетком 2019. године било је говора о поскупљењу цене воде, када је "Београдски водовод" упутио захтев градоначелнику Зорану Радојчичићу којим се тражи да повећање буде 11 одсто, односно око 150 динара. Тај захтев до данас није уважен, али је кроз додатну ставку, рачун ипак увећан. Надлежни кажу да се фиксни износ од 130 динара за одржавање погонске спремности система неће мењати.

ЦЕНА ВОДЕ

ПОСЛЕДЊИ пут ценовник ЈКП "Београдски водовод и канализација" измењен је 2016. године. Од тада цена потрошене текуће воде износи 56,63 динара по кубном метру за домаћинства, као и 22,89 по кубику за одвођење отпадних вода.

- Будући да на основу Закона о комуналним делатностима ЈКП има обавезу да свим корисницима обезбеди непрекидно снабдевање здравствено и хигијенски исправном водом за пиће у довољним количинама и предвиђеним притисцима, на основу издатих услова за прикључење, намеће се обавеза одржавања сталне погонске спремности система - кажу, за "Новости" из "Београдског водовода". - Плаћањем наведене ставке у износу од 130,68 динара са ПДВ, који се неће мењати, у значајној мери доприноси се непрекидном одржавању погонске спремности система, односно гарантовању предвиђених притисака у водоводној мрежи и квалитета воде за све кориснике, без обзира на количину утрошене воде.

Како нам је речено, ово комунално предузеће до сада није имало случај да корисник одбије да плати ову ставку. Уколико би се то десило, потрошачу би се послала опомена како би се дуговање измирило, а као крајња мера уследило би утужење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Leštanac

07.08.2020. 16:56

Pa kad u računima za utrošak struje postoje nekoliko stavki, koji pored iznosa za utrošenu struju, račun uvećava skoro za 100%, a oni za održavanje mreže imaju minimalne troškove, ali zato su im plate najveće u Srbiji, možemo vodovodu da platimo neku naknadu da nam vada bude čista i zdrava, da ne prodjemo kao neki gradovi u Srbiji.

Leštanac

07.08.2020. 19:11

@mislite o tome - @mislite o tome: Ne slažem se sa Vama a imamo mi dokaz u Leštanima. Godinama smo bili snabdevani iz Vinče, gde se voda iz Dunava preradjivala i ulazi u sistem. Vodu koju smo pili često je imala talog u flašama ili balonima koje smo punili jer je često nestajalo vode, a sada pošto smo prikačeni na sistem Makiš - Mladenovac, voda je čista i bistra bez taloga. Zato i podržavam ovu taksu. A plate koliko znam u Beogradskom vodovodu su mnogo manje nego u EPS-u.-

Zikica

08.08.2020. 03:38

Ma nije problem da se placa garantovano snabdevanje nego je problem sto oni ne placaju penale kad ono izostane. Konkretno prosli mesec dva puta pi dva dana potrosaci iz ulice u kojoj stanujem nisu imali vodu usled pucanja cevovoda a racuni nisu bili ni za paru umanjeni u odnodu na mesec kad je sve bilo kako treba. Ista prica je i sa EPS proteklih meseci je nestajalo struje u toku noci nekoliko puta i to je uticalo na moj posao buduci da radim od kuce a racun nikad nije bio umanjen iako naplacuju angazovanu snagu i garantovano snabdevanje.