ГУНЂАЈУ ЗБОГ ТАКСЕ, АЛИ ПЛАЋАЈУ: Нико не одбија да измири накнаду од 13,68 динара месечно

С. В.

07. 08. 2020. у 13:56

РАЧУНИ за воду увећани су пре десет месеци, када је на уплатнице корисника ЈКП "Београдски водовод и канализација" уврштена накнада за одржавање погонске спремности система у износу од 130,68 динара.

ГУНЂАЈУ ЗБОГ ТАКСЕ, АЛИ ПЛАЋАЈУ: Нико не одбија да измири накнаду од 13,68 динара месечно

Фото Д. Миловановић

Иако су се, после увођења новог намета суграђани обраћали надлежном предузећу како би им било објашњено на шта се односи накнада, из ЈКП "Београдски водовод и канализација" кажу да није било оних који су одбили да плаћају додатни износ.

Почетком 2019. године било је говора о поскупљењу цене воде, када је "Београдски водовод" упутио захтев градоначелнику Зорану Радојчичићу којим се тражи да повећање буде 11 одсто, односно око 150 динара. Тај захтев до данас није уважен, али је кроз додатну ставку, рачун ипак увећан. Надлежни кажу да се фиксни износ од 130 динара за одржавање погонске спремности система неће мењати.

ЦЕНА ВОДЕ

ПОСЛЕДЊИ пут ценовник ЈКП "Београдски водовод и канализација" измењен је 2016. године. Од тада цена потрошене текуће воде износи 56,63 динара по кубном метру за домаћинства, као и 22,89 по кубику за одвођење отпадних вода.

- Будући да на основу Закона о комуналним делатностима ЈКП има обавезу да свим корисницима обезбеди непрекидно снабдевање здравствено и хигијенски исправном водом за пиће у довољним количинама и предвиђеним притисцима, на основу издатих услова за прикључење, намеће се обавеза одржавања сталне погонске спремности система - кажу, за "Новости" из "Београдског водовода". - Плаћањем наведене ставке у износу од 130,68 динара са ПДВ, који се неће мењати, у значајној мери доприноси се непрекидном одржавању погонске спремности система, односно гарантовању предвиђених притисака у водоводној мрежи и квалитета воде за све кориснике, без обзира на количину утрошене воде.

Како нам је речено, ово комунално предузеће до сада није имало случај да корисник одбије да плати ову ставку. Уколико би се то десило, потрошачу би се послала опомена како би се дуговање измирило, а као крајња мера уследило би утужење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)