ОБОД ПРЕСТОНИЦЕ ЧЕКА ИНФОСТАН: Када ће заживети систем обједињене наплате у приградским општинама

Г. НОВАКОВИЋ

четвртак, 06. 08. 2020. у 08:47

ОБОД ПРЕСТОНИЦЕ ЧЕКА ИНФОСТАН: Када ће заживети систем обједињене наплате у приградским општинама

Фото В. данилов

ПРЕСЕЉЕЊЕ плаћања комуналија у приградским општинама на систем обједињене наплате при ЈКП "Инфостан технологије", још је на чекању.

Иако је одлука о томе да се ово предузеће прошири на свих 17 локалних самоуправа усвојена још крајем прошле године, глобална пандемија осујетила је планове. Међутим, од тога не одустају ни "Инфостан" ни приградска предузећа.

Прво ванредно стање, а сада се чека формирање локалних самоуправа. Првобитно је требало све да буде завршено до 1. маја, међутим, нови датум када ће сви обједињени рачуни стизати суграђанима у поштанско сандуче засад није утврђен.
- Како Систем обједињене наплате због ванредног стања узрокованим вирусом ковид 19 није проширен на преостале градске општине, процес прикључења преосталих београдских општина систему биће реализован у најскоријем временском периоду, након формирања локалних самоуправа у новом сазиву - рекли су нам кратко у ЈКП "Инфостан технологије".

ГРЕЈАЊЕ, ВОДА,КАНАЛИЗАЦИЈА...

ПОМЕНУТА новина одразиће се на Лазаревчане, Младеновчане, Обреновчане, Грочане, Сопоћане и Сурчинце. То значи да ће се на једној уплатници наћи рачуни за грејање, воду и канализацију, одношење смећа, одржавање гробаља. ЈКП "10. октобар" у Барајеву са ЈКП "Инфостан технологије" сарађује од 2005. године.

Према речима директорке ЈКП "Сопот" Весне Вујановић, одлука коју су лане усвојили одборници Скупштине града да се и ово предузеће прикључи "Инфостану" чека на реализацију. Вирус корона прекинуо је процес.

90  Одсто остварује Наплату јкп
"Сопот", Фото М. Анђела

- Са целом причом започело се пре него што смо и могли да замислимо да ће нам се ово догодити - каже директорка Вујановић. - На чекању смо, иако смо први корак урадили и уредили смо електронски податке о корисницима. Наше предузеће има обједињену наплату и у сталном је контакту са "Инфостаном". Још не знамо конкретно како ће све то изгледати, каква су наша права и обавезе. Ипак, требало би до краја године да све буде готово.

ЈКП "Сопот" остварује наплату од 90 одсто, а такође шаље опомене дужницима и има принудну наплату. Када приградска предузећа уђу у систем наплате са "Инфостаном" очекује се да наплата буде још већа. Ипак, није познато да ли ће гонити стара дуговања или ће се бавити евентуалним заосталим уплатама насталим од тренутка преузимања наплате у приградским општинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Rastko

07.08.2020. 11:24

Istina je da Infostan krade SAMO onoliko koliko je drzavnom i budzetu tog Preduzeca potrebno i da se zarad SAMO te cinjenice o mnogim korisnicima usluga vec odavno a veoma pazljivo i brizno brine Preduzece pogrebno.

Rastko

07.08.2020. 11:37

Meni decenijama unazad naplacivali stavku KANALIZACIJA iako za otpadne vode koristim septicku jamu pa kad sam im predocio STA rade i kad su izasli na lice mesta da se licno u to uvere odlucili su da mi izvrse povrat novca za samo 3 godine unazad a za ostalih 27 mi rekli idi begaj bre pa te pare jedino doktori da nam vade TUZI nas i CAO !

Rastko

07.08.2020. 11:42

PRE svega, drzava bi trebala svakom zaposlenom u tom preduzecu da zadje u poreklo imovine a tek nakon toga da im pusti krila da i dalje kradu samo umerenije i daleko primerenije dzepu korisnika nego sto je to do danas bas megalomanski bilo.