БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Стара трафика на Теразијама

З. НИКОЛИЋ

субота, 08. 08. 2020. у 14:30

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Стара трафика на Теразијама

Фото: Приватна архива

"ПРОДАЈА дувана, меница и свих врста марака" - то је писало на трафици која је некада стајала на размеђу Теразија, Коларчеве и Кнез Михаилове улице.

 Новине нису биле "примарни артикал", јер су колпортери још увек јурили улицама са најновијим издањима новина.

Било је то тридесетих година прошлог века, када је трамвај ишао теразијским платоом, а његова траса завршавала је код Народног позоришта. Пруга је правила пун круг око Споменика кнезу Михаилу, и ту се налазила окретница.

Две фотографије умеле су често да збуне посматраче, јер је фотограф, у ствари, био леђима окренут Палати "Албанија", а објектив је гледао прво у трафику које одавно више нема. На њеном месту је сада важан део саобраћајнице.

Тридесетих година у центру града могли су да се виде лепо обучени, елегантни људи, а шешир је био неизоставни део гардеробе. Нарочито у јесење, или зимско време када је снимак настао.

Плочник на главном градском тргу у великој мери су чиниле површине од старе, дрвене, букове коцке.

Фото: Приватна архива

Цео амбијент града то је чинило много другачијим, јер су под ногама пролазника одјекивале потпетице као да су у затвореном простору, па су тадашњи становници главног града умели да кажу како имају "паркет" на Теразијама.

КОЛПОРТЕРИ

ПРОДАВНИЦЕ новина су лагано смењивале некадашње колпортере. Били су то људи који су носили најновија штампана издања и гласно узвикивали имена листова, као и најатрактивније наслове, како би привукли пажњу читалаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)