И АВИЈАЦИЈОМ НА КОМАРЦЕ: Екипама Градске чистоће неопходно појачање у борби против досадних инсеката

В. Т.

уторак, 21. 07. 2020. у 00:55

И АВИЈАЦИЈОМ НА КОМАРЦЕ: Екипама Градске чистоће неопходно појачање у борби против досадних инсеката

Фото: Новости архива

ПОШТО сузбијање са воде и земље није натерало комарце на капитулацију, током ове недеље очекује се ангажовање привредне авијације како би се третман на сузбијању летећих крвопија обављао и из ваздуха.

Како је саопштено из "Чистоће", Сектор екологије и унапређења животне средине наставља сузбијање одраслих форми комараца третманима са земље и река. Од ове године се први пут у Београду споводи третман термалног замагљивање са река. То се чини тако што се димни генератори постављају на чамце олакшавајући тиме приступ главним жариштима и средиштима комараца. Велике количине магле које остају изнад воде и обалског растиња омогућују њихово ефикасније сузбијање.

Многобројне екипе "Градске чистоће" задужене су за спровођење хладног замагљивања у урбаним деловима града, али ће се у јутарњим сатима радити и на замагљивању у насељу Сремчица. У вечерњим часовима радници овог јавног комуналног предузећа уништаваће инсекте у Бојчинској шуми, а затим у Прогару, Наутичком селу, Батајници, Земун Пољу, Новој Галеници, Алтини, Плавим Хоризонтима, Калварији, насељима Сава Ковачевић и Сутјеска.

Сузбијање напасти спроводиће се и из чамца у потезу од Пупиновог моста па све до ушћа Саве у Дунав, обухватајући и Ратно острво.

Суграђани могу сваког радног дана од 7 до 15 часова да пријаве локације на којима примете повеће присуство комараца позивом на бесплатан број 0800-000807 или путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs. 

МОНИТОРИНГ НА 16 ЛОКАЦИЈА ДНЕВНО

РАДНИЦИ Сектора екологије и унапређења животне средине до данас су третирале површину од 72.000 хектара на 17 београдских општина, док се мониторинг свакодневно обавља на територији Београда и то на минимум 16 локација, где се постављају клопке за ове инсекте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

DJSvetac

22.07.2020. 08:38

Ne znam i neću ni da znam ko je uzeo ovde pare za onu sprdačinu sa onim prdavcima ...kako prođe ulicom tako celo jato komaraca preleti iza zgrade u drugi deo dvorišta ...samo budali nije jasno da jedino efikasno dejstvo jeste iz vazduha , jer ih tako poklope odozgo i nemaju gde da se sakrivaju ...a da ne pominjem što su se do sada izlegle na stotine generacija i da su polegli na hiljade puta više jajašaca ...bez sedam naleta u ciklusima na tri dana nema nam spasa !!! Da ne pominjem i ovu suvu inteligenciju koja traži da se prijavi gde ih ima , ama ima ih svuda ...od Grocke ...do Obrenovca ...od Opova do Kovačevca i dalje !!! Da ne pominjem i sve druge viruse osim Nila , što prenose ...srčanog crva itd!!!!