НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ: Сређују цео Калемегдан

С. Видачковић

петак, 10. 07. 2020. у 19:00

НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ: Сређују цео Калемегдан

Фото: архива Новости

КОНЗЕРВАТОРСКО-рестаураторски радови на Београдској тврђави нису стали ни за време ванредног стања, али ради се у смањеном обиму.

Мајстори тренутно обнављају две локације на Калемегдану, југоисточни бедем и комплекс Сахатне и Барокне капије, а сређује се и продужетак Савског шеталишта ка Краљ капији. Почели су и припремни радови на рестаурацији Деспотове капије.

Како су, за "Новости", рекли из ЈП "Београдска тврђава", после прошлогодишње обнове Великог степеништа, радници су наставили уређење продужетка Савског шеталишта.

- У питању је друга фаза коју је израдио Завод за заштиту споменика културе - кажу у овом предузећу. - У оквиру овог пројекта предвиђени су санација и ојачавање конструкције Видиковца и шеталишта. Завршетком ових радова, биће у потпуности саниран овај део калемегданског парка, од Малог степеништа до Краљ капије. Процењена вредност ове фазе радова је око 31,5 милиона динара без ПДВ.

Мостови у претходном периоду

Завршена је санација два моста на Тврђави, код Карађорђеве и Зиндан капије, а очекује се и сређивање моста код Деспотове. Вредност санације сва три моста је око 13 милиона динара.

- Услед интензивног коришћења, догодила су се озбиљна оштећења на овим прилазним мостовима, па је интервенција била неопходна.

Ови радови су веома значајни, како због естетике и очувања културног добра, тако и због безбедности посетилаца који свакодневно пролазе Калемегданом.

Такође, почели су и припремни радови на рестаурацији Деспотове капије. Овај пројекат означен је као један од приоритетних на Београдској тврђави у овој години.

- Планирана је реконструкција и рестаурација спољашње капије и унутрашњих бочних зидова, као и њихова статичка стабилизација, а ови радови су вредни око седам милиона динара.

Комплекс Сахат и Барокне капије представља једну од највећих атракција на Калемегдану, због чега ће ЈП "Београдска тврђава" у потпуности средити ово здање. Предвиђено је отварање центра за посетиоце у овом простору, где би се организовали различити програми.

Фото: архива Новости

Tekst potpisa

- Враћањем у функцију простора у ком се некад налазила Галерија Београдске тврђаве и оживљавањем нових простора, људима ће бити доступан још један објекат на Калемегдану, као и нове манифестације. За реализацију ове идеје планирано је око 43,5 милиона динара без ПДВ.

Како истичу из надлежног јавног предузећа, током интервенција поштују се све мере превенције против ширења заразе вирусом корона и у складу препорукама Градског штаба за ванредне ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)