ПОНОВО РАДИ СКУПШТИНА: Констутивна седница београдског парламента заказана за данас у 10 часова у сали на Тргу Николе Пашића

С.В.

21. 06. 2024. у 07:00

ОСМОМЕСЕЧНА агонија Београда, која траје од новембра прошле године када је на чело града дошао Привремени орган па се, због немогућности формирања власти после децембарских избора такво управљање продужило до сад, могла би да буде окончана данас.

ПОНОВО РАДИ СКУПШТИНА: Констутивна седница београдског парламента заказана за данас у 10 часова у сали на Тргу Николе Пашића

Фото: D. Milovanović

 Конститутивна седница Скупштине града Београда, на којој ће се бирати председник престоничког парламента, заказана је за данас у 10 часова у реновираној сали на Тргу Николе Пашића. На дневном реду седнице биће и потврђивање мандата одборника, избор заменика председника парламента, секретара и његовог заменика. Данашњом седницом председаваће Тома Фила (84), најстарији одборник.

У клупама Старог двора има места за 110 одборника, а у парламент Београда, према резултатима избора који су одржани 2.јуна, ушло је пет листа. Највеће поверење гласача у главном граду и могућност да самостално формирају већину има коалиција окупљена око Српске напредне странке са 64 одборника, затим Саво Манојловић и листа "Крени промени" са 21 мандатом, Добрица Веселиновић "Бирамо Београд" који ће имати 14 представника у Скупштини града. Листа доктора Бранимира Несторовића "Ми - снага народа" имаће десет, а мањинска Руска странка једног одборника. За формирање већине у граду потребно је најмање 56, од укупно 110 одборника.

Мада је Саво Манојловић одмах по објављивању прелиминарних резултата избора и распореда места у Старом двору објавио да ће он и његове колеге вратити мандате, он последњих дана није говорио какав му је план за сутра и да ли ће се уопште појавити на конститутивној, за њега дебитантској, седници.

Одмах по завршетку конститутивне седнице Скупштине града, заказује се нова, на којој се бирају градоначелник и чланови Градског већа. Градоначелника бира Скупштина града, из редова одборника, на период од четири године, тајним гласањем, већинском вољом од укупног броја одборника.

У Београду је 2. јуна гласало 46,6 одсто бирача, односно 697.680 од укупно 1.602.150 грађана с правом гласа. СНС је освојио 52,8 одсто, односно 366.345 гласова. Неважећих листића било је 1,9 одсто, што је резултат до ког није могло да "добаци" чак десет странака. Занимљиво је и то што је за учествовање на градским изборима било потребно прикупити најмање 3.000 потписа, а две листе добиле су већу подршку током сакупљања парафа за кандидатуру, него на гласању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)