НАЈБОЉИ ГУЛАШ ОД ГЉИВА ИЗ ЋИЋЕВЦА: На Ади Циганлији одржана једиствена гастрономска манифестација

С.В.

16. 06. 2024. у 18:14

ЈЕДИНСТВЕНА гастрономска, туристичка, културна и забавна манифестација "Гљиварска трпеза" одржана је јуче на Ади Циганлији, која је станишта за више од 250 различитих врста гљива.

НАЈБОЉИ ГУЛАШ ОД ГЉИВА ИЗ ЋИЋЕВЦА: На Ади Циганлији одржана једиствена гастрономска манифестација

ГО ЧУКАРИЦА

На пријатних 28 степени, уз богат културно-уметнички програм, осим изложбе гљива и едукације о разним врстама, организовано је и такмичење у припреми јела од гљива. Учесници су се надметали у спремању чорбастих јела, гулаша од гљива, роштиља на плеху и слатког.

Од укупно 21 гљиварског друштва и два независна учесника, вишеструки победник је гљиварско друштво "Буковача" из Ћићевца које је победило у две категорије, а освојило је и једно друго место.

Чукаричку гулашијаду, пету по реду, организовали су Општина Чукарица у сарадњи са Миколошко-гљиварским савезом Србије. Помоћник председника општине Чукарица Петар Мандић честитао је добитницима и подсетио да је Ада Циганлија права ризница гљива.

- За гљиве је најважније да тачно знамо које су врсте јестиве, па су на манифестацији са нама били стручњаци из миколошких друштава Србије, а дошли су и миколози из "Европског града гљива", односно Гревена у Грчкој, колеге из Атине, Јањине и Флорине, Северне Македоније, Чилеа и Аргентине - казао је Мандић. - Драго нам је да сваке године овај догађај окупља све већи број учесника и посетилаца и верујемо да ће тако бити и даље, те да ће се овај туристичко-гастрономски догађај развијати као један од омиљених у понуди нашег града.

Пазите шта берете!

СТРУЧЊАЦИ из миколошких друштава јуче су упозоравали суграђане да не једу гљиве уколико их не познају, јер неће моћи да знају која је отровна а која није. Правила не постоје, те је неопходно да заинтересовани људи који желе да упознају свет гљива постану чланови неког од удружења и уз искусне и едуковане колеге науче нешто више о гљивама.

На догађају је био и председник Општине Чукарица Срђан Коларић. Током манифестације, посетиоци су могли да виде разне врсте гљива, као и производе од њих, изложбене експонате, уметничке радове на тему гљива али и да пробају "гљиваш", односно гљиварски гулаш и сличне деликатесе. Приређена је и заједничка изложба за коју је био задужен Миколошко-гљиварски савез Србије.

Природно станиште "Гљиве Аде Циганлије" је једино заштићено станиште гљиве "сребрна звездача" у Србији, која је угрожена и строго заштићена врста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо фудбалер којег Пикси и Рамбо Петковић добро памте