ТАШМАЈДАН: Парк и насеље у срцу Београда

Новости онлине

17. 11. 2023. у 21:23

ТАШМАЈДАН је једно од најстаријих и најзначајнијих места у Београду, које има богату историју, културу и природу.

ТАШМАЈДАН: Парк и насеље у срцу Београда

Фото М. Лабудовић

Ташмајдан је сложеница турских речи "таş" и "меyдан", што значи место одакле се вади камен или рудник. Ово име потиче из периода османске владавине, када је на овом месту постојао каменолом, одакле се вадио камен за градњу и поправку београдских здања. У каменолому су радили и српски рудари, који су добијали дозволу од Турака да ваде камен за своје потребе. 

Каменолом је био активан све до 19. века, када је затворен због опасности од урушавања и потреса. На његовом месту је настала бара, која је била пуна воде и блата, и која је представљала сметњу за становнике и саобраћај. Бара је исушена 1927. године, када је започет пројекат уређења парка на Ташмајдану. Парк је званично отворен 1929. године, и од тада је постао један од најлепших и најомиљенијих паркова у Београду. 

Парк и споменици

Ташмајдански парк се простире на површини од око 11 хектара, и има разноврсну вегетацију, стазе, фонтане, игралишта и спортске терене. Такође је богат споменицима који сведоче о различитим епохама и догађајима који су обележили Београд. Неки од најпознатијих споменика су:

Фото: Д. Миловановић

- Споменик Вуку Караџићу, који је подигнут 1937. године, у част реформатора српског језика и књижевности. Споменик је дело вајара Ђорђа Јовановића, и представља Вука како седи на столици и држи књигу у руци. 

- Споменик Илији Коларцу, који је подигнут 1938. године, у част трговца и добротвора, који је оставио своје имање за оснивање Коларчеве задужбине. Споменик је дело вајара Сретена Стојановића, и представља Коларца како стоји и држи шешир у руци. 

- Споменик палим борцима, који је подигнут 1954. године, у част бораца Народноослободилачке војске Југославије, који су погинули у борбама за ослобођење Београда 1944. године. Споменик је дело вајара Антуна Аугустинчића, и представља три бронзане фигуре бораца који носе заставу. 

- Споменик Николи Тесли, који је подигнут 2006. године, у част научника и проналазача, који је дао велики допринос развоју електротехнике и физике. Споменик је дело вајара Франа Кршинића, и представља Теслу како стоји и држи куглу у руци. 

Ташмајдан је такође богат објектима, који имају важну улогу у животу и култури града. Неки од најпознатијих објеката су:

- Црква Светог Марка, која је изграђена 1940. године, у стилу српско-византијске архитектуре. Црква је посвећена светом Марку, и чува мошти цара Душана, патријарха Германа и других знаменитих личности. Црква је такође позната по својим фрескама, иконама и мозаицима. 

Фото: Архива "Новости"

- Руска црква Светог Тројства, која је изграђена 1924. године, у стилу руске архитектуре. Црква је посвећена Светом Тројству, и служи као духовни центар руске заједнице у Београду. Црква је такође позната по својим звонима, иконостасу и гробници кнеза Николаја Николајевича Романова. 

- Радио-телевизија Србије, која је основана 1958. године, као јавни медијски сервис Србије. РТС је смештен у згради на Ташмајдану, која је изграђена 1969. године, у стилу модерне архитектуре. РТС је такође познат по својим програмима, који обухватају информативне, културне, забавне и спортске садржаје. 

- Спортски центар Ташмајдан, који је основан 1961. године, као један од највећих и најмодернијих спортских центара у Београду. СЦТ има разне спортске објекте, као што су базени, хале, терени, стрељана и други. СЦТ је такође познат по својим манифестацијама, као што су концерти, фестивали, такмичења и други. 

Ташмајдан је парк и насеље у Београду, који имају велику вредност и значај за град и његове становнике.

Ташмајдан је место које чува сећања на прошлост, али и место које прати садашњост и будућност. 

Фото: град Београд

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Дроном убијен Иван Шаљнев