"БЕЛИ" ЗАСАД ОБЈАШЊАВАЈУ, НЕ КАЖЊАВАЈУ: "Новости" са комуналним милиционерима у првој контроли карата по новом систему наплате

Ш.Маровић

05. 06. 2023. у 18:17

МНОГОБРОЈНИ путници у возилима градског превоза у понедељак ујутру су били изненађени када су се у аутобусима на најфреквентнијим линијама појавили комунални милиционери "бели" и уљудно од присутних затражили карте. Тиме је и званично почела контрола, а репортери "Новости" уверили су се да милиционари засад само објашњавају путницима како да најлакше себи обезбеде карту.

БЕЛИ ЗАСАД ОБЈАШЊАВАЈУ, НЕ КАЖЊАВАЈУ: Новости са комуналним милиционерима у првој контроли карата по новом систему наплате

Фото: D. Milovanović

Стајалиште код хотела "Москва" у понедељак је било препуно грађана који су чекали превоз после радног дана. Ту су се нашла и три комунална милиционера, са којима је екипа "Новости" ушла у аутобус 31, једну од најфреквентнијих линија у престоници. Након што је "бели" поздравио путнике и најавио да следи провера карата, започела је контрола. Грађани су углавном за куповину карата користили СМС поруке, али било је и оних који су обезбедили папирну форму.

"Бели" су свим грађанима који и даље имају недоумице око начина плаћања стрпљиво објашњавали како да пошаљу СМС поруку, али и где све у овом тренутнку могу набавити карте и по којим ценама. Готово сви путници које смо затекли у нашој вожњи са комуналним милиционерима показали су своју карту.

- Овде смо да помогнемо грађанима како најлакше да дођу до карте, да будемо њихови пријатељи - кажу нам "бели". - Репресије, нити било каквих притисака неће бити, путници могу да буду уверени у то. Када уђемо у возило, сваког уљудно замолимо да покаже своју карту, а уколико има неке недоумице око плаћања, слободно може да пита. Током читавог дана грађани су нам прилазили и тражили њима потребне информације, што је за похвалу.

Није било ни најмањег инцидента приликом уласка комуналних милиционера у возила јавног превоза, рекли су нам из Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију и додали да је већина грађана упозната са начином коришћења новог система.

- Акценат комуналних милиционара је на превентивном деловању -кажеза "Новости" начелник комуналне милиције Ненад Лакић. - Они су присутни у возилима у складу са својим могућностима. У оквиру сектора не постоји посебно одељење за вршење контроле путних исправа, већ сви комунални милиционари, по потреби, обављају тај посао.

Како је Лакић истакао, број ангажованих патрола, локације као и учесталост вршења контрола мењаће се у зависности од резултата анализе која ће бити спровођена.

- Бели поступају у складу са надлежностима утврђеним Законом о комуналној милицији и Одлуком о јавном линијском превозу, којом је прописано да контролу путника обавља овлашћено лице - навоиди саговорник "Новости"

По џепу 5.000 динара

КАДА се крене са оштријим контролама, путник који не поседује важећу карту дужан је да пружи податке о свом идентитету, на основу чега се издаје прекршајни налог којим се изриче казна од 5.000 динара. Али,остоји могућност да се она плати у року од седам дана, када ће бити упола мања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НЕКЕ НАМИРНИЦЕ СТРОГО ИЗБЕГАВАО: Како је Тесла чувао здравље - чудио се шта све људи радо једу