МОСТ НА АДИ ХУЈИ ЧЕКА ЗЕЛЕНУ ПОТВРДУ: Дирекција поднела захтев министарству за сагласност на Студију о процени утицаја на животну средину

С.В.

22. 03. 2023. у 18:13

ИДЕЈА о изградњи мостаа код Аде Хује, трећег београдског прелаза преко Дунава, који се најављује последње две деценије, помера се са мртве тачке. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, као носилац пројекта, поднела је надлежном министарству захтев за давање сагласности на Студију о процени утицаја на животну средину изградње моста на овој локацији, са приступним петљама и делом Вишњичке улице. Ову студију израдили су стручњаци из Саобраћајног института ЦИП.

МОСТ НА АДИ ХУЈИ ЧЕКА ЗЕЛЕНУ ПОТВРДУ: Дирекција поднела захтев  министарству  за сагласност на Студију о процени утицаја на животну средину

Ада Хуја

Нови мост предвиђен је као део спољне магистралне тангенте који треба да повеже Панчевачки пут и ауто-пут Е75. Планирано је да се грађевина над водом гради на око 2,6 километара низводно Дунавом од Панчевачког моста.

- Мост преко Дунава на левој обали почињаће са леве стране пута Београд - Панчево и завршаваће се на престоничкој обали Дунава преласком Вишњичке улице - пише у пројекту. - Веза мостовске конструкције са Панчевачким путем предвиђена је преко рампи, пројектовањем денивелисане раскрснице типа "детелина", док је за спајање са Вишњичком планирана денивелисана раскрсница "полудетелина".

Градиће се и два приступна мора на левој и десној обали Дунава, преко Аде Хује и рукавца. Укупна дужина моста са шест трака у оба правца, са бициклистичком и пешачком стазом биће 3.498 метара, а ширина 32,5 метара. Конструкција моста предвиђена је као гредна варијанта у преднапрегнутом бетону са четири велика распона над Дунавом, што је изабрано као економски најрационалније решење.

Мост код Аде Хује уврштен је у Генерални урбанистички план Београда 2003.године, а од тада почетак градње најављиван је неколико пута као алтернатива преоптерећеном Панчевачком мосту. Надлежни су говорили да реконструкција "Панчевца" не може да почне док се не изгради нови мост на Дунаву. Биће један од седам прелаза над рекама чија је градња планирана у Београду до 2030.

УМИВАЈУ И "ПАНЧЕВАЦ"

НА ПАНЧЕВАЧКОМ мосту у октобру прошле године почела је замена бетонских плоча на пешачким стазама на делу према левој обали Дунава, а планирано је да се почетком априла наставе радови на реконструкцији ове деонице. Стручњаци процењују да ће реконструкција коштати око 1.100 евра по метру квадратном, а рушење моста за сада није могуће.

Када буде изграђен, са приступном саобраћајницом од петље "Ласта" на ауто-путу, уз повезивање са изграђеним проширењем на Трошарини, те са Булеваром патријарха Павла, Београд ће добити оно што се помињало као "унутрашња обилазница", а у ствари је реч о Спољној магистралној тангенти, која са банатском Северном тангентом чини својеврсни средњи магистрални прстен главног града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (2)

8 ДАНА ВЕЋ ОД 560€ ALL INCLUSIVE Откријте рај на плажама Marsa Matrouh: Египатска оаза на обали Средоземног мора!