ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ ЧИНЕ ТРЕЋИНУ ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА Секретаријат за заштиту животне средине планира да 2030. под шумама буде 22 одсто престонице

С.В.

21. 03. 2023. у 19:00

НА ТЕРИТОРИЈИ Београда има више од 30 одсто зелених површина, од чега 16,4 одсто чине урбане и периурбане шуме. Како кажу из Секретаријата за заштиту животне средине, њихов циљ је да до 2030.године под шумама буде 22 одсто површина у главном граду.

ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ ЧИНЕ ТРЕЋИНУ ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА Секретаријат за заштиту животне средине планира да  2030. под шумама буде 22 одсто престонице

Фото: С.В.

Ово одељење градске управе је израдило Стратегију пошумљавања на основу које је пошумљено више од 1.000 хектара новог шумског земљишта са више од 250.000 засађњних садница и 10 тона семена. Такође, посађено је око 5.000 биљака у дрворедима Београда, а ову Стратегију користе и друга јавна предузећа која се у оквиру својих програма и надлежности баве садњом.

- Од оснивања Секретаријата за заштиту животне средине, непрестано трају активности на подизању нових шумских екосистема, а све у циљу постизања квалитетније животне средине и повећања површина под шумом - истичу из Градске управе. - Улажемо велике напоре како бисмо подигли еколошки квалитет вода на територији Београда.

Осим тежње за повећањем површина под шумама, једна од активности овог секретаријата јесте едукација свих старосних група и структура становништва о важности поштовања природе, њене разноликости, очувања биодиверзитета, имовине града и свих грађана. Како би се постојећа шума одржала и развијала на прави начин, потребна јој је редовна стручна нега, али и поштовање правила понашања у урбаној шуми: не остављам траг, не палим ватру у шуми, користим стазе, не узнемиравам животиње и учим о шуми.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

ДРХТАЛА САМ ЗБОГ МОКЕ СЛАВНИЋА Драгана се присетила неугодне ситуације: Рекао је, ништа не брини