ПОСТАМЕНТ СПРЕМАН ЗА СПОМЕНИК ПРЕДСЕДНИКУ АНГОЛЕ У Улици Агостина Нета на Новом Београду завршавају се радови на темељу будућег обележја

С.В.

21. 03. 2023. у 06:30

У УЛИЦИ Агостина Нета на Новом Београду завршавају се радови на постаменту којег ће ускоро красити споменик првог председника Независне Републике Анголе, по којој је ова саобраћајница и добила име. Кип Агостина Нета биће постављен у парку између бројева 22 и 44 а скулптура је представљена средином новембра на платоу испред Старог двора.

ПОСТАМЕНТ СПРЕМАН ЗА СПОМЕНИК ПРЕДСЕДНИКУ АНГОЛЕ У Улици Агостина Нета на Новом Београду завршавају се радови на темељу будућег обележја

Испред Скупштине града у новембру, Фото Танјуг

Израду споменика финансирала је Амбасада Анголе у Београду, која је и иницирала постављање овог обележја. Улица Агостина Нета пролази кроз новобеоградске блокове 67 и 70, од Саве до железничке пруге и дуга је 1.500 метара.

- Ангола је наша пријатељска земља са којом децнијама уназад гајимо блиске билатералне односе - рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић на представљању монумента. - Ова земља је била увек ту кад је требало да се помогне Србији, била нам је подршка у Уједњеним нацијама приликом свих резолуција, одлука и гласања.

Никодијевић је тада подсетио да је Агостино Нето је симбол те борбе и први председник независне Анголе, велики пријатељ тадашње СФРЈ и тадашњег председника Тита. Додао је да Анголу и Србију везује много тога заједничког, без обзира на то што су на различитим континентима.

ИДЕЈА ЈОШ 2017.ГОДИНЕ

КОМИСИЈА за споменике и називе тргова и улица, на седници одржаној 6. јула 2017. године, разматрала је и усвојила иницијативу Амбасаде Републике Анголе у Београду да се подигне споменик Агостину Нету. О спровођењу усвојене одлуке стараће се Секретаријат за културу, Завод за заштиту споменика, Урбанистички завод и "Зеленило".

Агостино Нето био је најзначајнија личност Анголе у 20. веку, лекар, писац и велики државник. Био је председник првог Народноослободилачког покрета Анголе, који је 1975. године постао први председник тадашње Народне Републике Анголе, те је и после његове смрти, 1979. године, наставио да буде обавезна референца за сваког Анголца и извор инспирације новим генерацијама. Његов рођендан 17. септембра, у овој афричкој земљи је државни празник - Дан националних хероја, а универзитет у Луанди носи његово име.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Како постати и остати бр. 1 у ономе што радите?