ПРВО РУШЕЊЕ СТАРОГ, ОНДА ЗИДАЊЕ НОВОГ: Издата грађевинска дозвола, почетак радова чека се лепше време

Б. Борисављевић

05. 02. 2023. у 06:00

ЗГРАДА Прихватилишта за одрасле у Кумодрашкој улици требало би да буде срушена током ове године, а на тој локацији биће изграђен нови центар за смештај одраслих који немају дом.

ПРВО РУШЕЊЕ СТАРОГ, ОНДА ЗИДАЊЕ НОВОГ: Издата грађевинска дозвола, почетак радова чека се лепше време

Фото Игор Маринковић

Према тренутној евиденцији Секретаријата за социјалну заштиту, док не стигну подаци новог пописа, у престоници има око 150 примарних бескућника.

Грађевинска дозвола за рушење постојећег и изградњу новог објекта прибављена је у августу прошле године, након дуготрајних процедура пред надлежним органима у којима су се добиле све потребне сагласности и дозволе као услов за изградњу новог прихватилишта.

- С обзиром на то да су зимски месеци, током којих се бележи већи број пријема корисника у саму установу, посебно ће се бирати тренутак измештања корисника из установе и проналазак адекватних решења за њихов смештај током извођења радова, а све у складу са заштитом права и здравственог стања корисника и запослених у овој установи - наводе у Секретаријату. - Капацитет Прихватилишта за одрасла и стара лица је 104 места. Може се рећи да је то једина оваква установа у Србији, јер се у другим градовима налазе одељења која могу примити око десет корисника.

Фото Игор Маринковић

Како објашњавају у Секретаријату, изради техничке документације претходило је решавање имовинско-правних питања власништва над парцелом. По окончању претходне процедуре и прибављања у јавну својину Града Београда парцеле на којој се налази постојећи објекат, уследио је поступак прибављања грађевинске дозволе на основу израђене техничке документације пред надлежним органом.

Коначна одлука о изградњи новог објекта донета је на основу анализе Завода за вештачење, чији су стручњаци после детаљне процене утврдили да постојећи објекат, због лошег стања, не може да буде проширен и реконструисан. Нови објекат има знатно више квадрата и требало би да буде довољан да се у њега смести већи број бескућника.

Дозвола за радове добијена је у августу, али засад неће почети цео посао, тако да ће суграђани без крова над главом имати где да се склоне од зиме, ветра, снега и мраза. Поступак израде одговарајуће техничке документације за рушење постојећег и изградњу новог објекта покренуо је Секретаријат за социјалну заштиту.

 

У ПРЕНОЋИШТЕ OД 20 ЧАСОВА

Први пут у престоници је отворено Привремено преноћиште, што је још један вид подршке, а радно време је од 20 часова до осам ујутру. Корисници преноћишта могу добити оброк, чисту гардеробу и купање.

Људи који користе услуге Дневног привременог прихватног центра и Привременог преноћишта не желе да буду трајније смештени, због чега је отворено Привремено преноћиште.

ПРИВРЕМЕНИ ЦЕНТРИ

Од 2018. године се, током зимских месеци, отварају дневни привремени центри, у складу са потребама корисника.

Тренутно ради центар у Ломиној улици, где бескућници могу да добију кувани оброк, топао напитак, купање, као и да преузму чисту гардеробу. Радно време је од 10 до 13 часова, а увек је отворена могућност за отварање оваквих центара на другим локацијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (2)

РУСИ РАСПОРЕЂУЈУ УБИТАЧНЕ РАКЕТЕ НА ОСТРВУ: Јачају снаге усмерене на верног америчког савезника, огласио се Шојгу