РАЧУНИ НИСУ УМАЊЕНИ ДА ГРЕЈАЊЕ НЕ БИ ПОСКУПЕЛО: Одговор градоначелника Београда на препоруку београдског омбудсмана

С. Видачковић

01. 12. 2022. у 13:30

ТАЧНО је да рачуни за грејање нису умањени за тих 15 дана у октобру, када се померио почетак сезоне.

РАЧУНИ НИСУ УМАЊЕНИ ДА ГРЕЈАЊЕ НЕ БИ ПОСКУПЕЛО: Одговор градоначелника Београда на препоруку београдског омбудсмана

Фото М. Анђела

Али, сезона је одложена како би се уштедео гас и како цена грејања не би морала да прати тржишну цену гаса.

Ово је јуче рекао градоначелник Александар Шапић и истакао да се сада поставља питање треба ли да се донесе одлука да буде тржишна цена гаса, која је била све време, а рачуни нису "скакали".

Он је казао да не подржава препоруку београдског омбудсмана Миљка Ваљаревића да се умањи износ на "Инфостан" рачуну јер корисници нису имали топле радијаторе од 15. октобра до 1. новембра.

- Рекао сам шта мислим, а можда се деси да одборници или чланови већа буду супротног мишљења - каже Шапић.

- Људи кажу да неће да плате јер нису добили грејање тих 15 дана. Добро, то је фер. Али онда ће да буде и тржишна цена. То је право омбудсмана, али он се не бави политиком, не мора да доноси важне одлуке. Неће нико ићи код омбудсмана кад не буде било гаса, кад станови буду хладни... Мислим да смо донели рационалну одлуку, јер смо за тај период сачували десетине милиона евра и додатно напунили наша складишта.

Први човек престонице објаснио је зашто није дошао на ванредну седницу Скупштине града у уторак, кад су 44 одборника гласала за његову смену. Шапић је рекао да својим присуством није желео да врши притисак на одборнике, да је то једини разлог.

- Чуо сам да су ме прозивали да сам се уплашио, али и ја имам право да се уплашим, ипак сам човек од крви и меса - додао је он.

- Доћи ћу на следећу скупштину, потрудићу се да смогнем храбрости да дођем, па ће имати прилику да ме питају као и сваки пут.

Фото: Беоинфо

Говорећи о предстојећим новогодишњим празницима и ваучерима од 6.000 динара за сву београдску децу и запослене у престоничким вртићима и школама, градоначелник је рекао да је процес завршен. Комисија ће наредних дана одлучити која фирма ће добити тај посао, односно у којој продавници ће важити купони. Нада се да ће ваучери бити подељени до Нове године или у јануару. Подела ће бити у школама и вртићима, а они малишани који не иду у обданишта добиће купоне у општинама. Најавио је и богат програм за празнике. У новогодишњој ноћи испред Народне скупштине биће извођачи које млади воле да слушају, о чему ће наредних дана одлучити одбор којем председава Никола Никодијевић, шеф градског парламента.

Шапић је на конференцији у Старом двору открио да је за последња три месеца у Београду реконструисано више од 40 улица, најавио је да ће радови на саобраћајницама бити готови до 15. децембра, а настављени тек после 7. јануара, како за празнике не би било гужви.

- Реализацијом пројеката које смо започели, квалитетним радовима и поштовањем рокова вратићемо поверење грађана, а Београд више неће бити исти град, већ услужнији, безбеднији и по мери оних који у њему живе. Буџетом за следећу годину определиће се новац и за реконструкцију још једног броја улица, што ће убудуће бити континуирани процес - закључио је градоначелник.

ПОСЕБНЕ ЕКИПЕ ЗА КОНТРОЛУ БУКЕ

ШАПИЋ каже да је Град упутио поруку угоститељима да ће од данас бити строже казне за све који не поштују Закон о буци. У оквиру Секретаријата за надзор, инспекцију и комуникацију постојаће екипе које ће се бавити само том врстом проблема, што значи да неће бити привилегованих тамо где се примети кршење закона.

ОДНОС СА ВУЧИЋЕМ ОДЛИЧАН

ОДГОВАРАЈУЋИ на питање новинара у каквим је односима са председником Александром Вучићем и зашто се већ месецима нису заједно појавили у јавности, Шапић каже:

- Што се мене тиче, однос је одличан и нема никаквих проблема. Морате и њега да питате шта мисли. Председник се сада бави националним темама, кад буде прилике, појавићемо се заједно. Можда баш кад тема буде крак ауто-пута Нови Београд - Сурчин.

ОМБУДСМАН

БЕОГРАДСКИ омбудсман Миљко Ваљаревић после седнице Скупштине града на којој није усвојен предлог о смањењу цене грејања, каже за наш лист да очекује да ће Град и "Београдске електране" уважити његово мишљење.

- Ми смо послали наш извештај и сад Град и "Електране" имају рок од месец дана да се изјасне, чекамо њихов одговор. Или да прихвате или да нам дају образложење зашто нису поступили по мишљењу и видећемо шта даље - истиче Ваљаревић.

* * * * * * * * *

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ БАНКЕ ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ ЈУЧЕ НА САСТАНКУ У СТАРОМ ДВОРУ

УСКОРО БИ ТРЕБАЛО ДА ПОЧНЕ САНАЦИЈА ЧЕТИРИ ЈАВНЕ ЗГРАДЕ

УСКОРО почиње реализација пројекта енергетске ефикасности за четири јавне зграде у Београду - Хитне помоћи (на слици), Градске библиотеке, Студентске поликлинике и Стационара. Овим поводом, градоначелник Београда Александар Шапић угостио је јуче у Старом двору делегацију Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), а на састанку је речено да почетак ових радова показује заједничку посвећеност ЕУ, Србије и Града "зеленој енергији", те да је енергетска ефикасност један од кључних приоритета за ЕБРД кад је наша земља у питању.

Фото М. Анђела

Зграде које буду реновиране на овај начин биће комфорније за коришћење, а после радова биће енергетски стабилније и безбедније. Како је речено на састанку, то ће уједно бити добар начин за стимулисање отварања "зелених" радних места и инвестиција у локалној економији.

У децембру прошле године потписан је уговор о кредиту за обезбеђивање дугорочног финансирања за овај пројекат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

ВЕЋ ОСАМ МЕСЕЦИ У БОЛНИЦИ: Од чега болује Мока Славнић - Вратила ми се вера у Бога, молим се у болничкој капели