ПОСТРОЈЕЊЕ У ВИНЧИ НА ТЕСТИРАЊУ: У завршној фази и модеран систем на депонијски гас

А. Војиновић

28. 11. 2022. у 09:45

РАДОВИ на изградњи енергане на отпад у Винчи приводе се крају, фаза хладних проба се завршава, а део топлих проба је урађен.

ПОСТРОЈЕЊЕ У ВИНЧИ НА ТЕСТИРАЊУ: У завршној фази и модеран систем на депонијски гас

Фото З. Јовановић

Крајем ове године, најкасније почетком следеће очекује се да почне тестирање са сагоревањем комуналног отпада. Ово је јуче рекао директор предузећа "Беочиста енергија" Владимир Миловановић, који је истакао да ће се у овој електрани убудуће производити 30,24 мегавата електричне и 56,5 мегавата топлотне енергије.

Према Миловановићевим речима, тренутно је у завршној фази и когенеративно постројење на депонијски гас, где ће се производити три мегавата електричне и 1,8 мегавата топлотне енергије.

- То постројење ће бити тестирано употребом природног гаса јер није било могуће да се систем за прикупљање депонијског гаса и читава та постројења ураде до сада, тако да је то планирано у наредном периоду, али ће само постројење бити завршено и спремно за рад кад год да ми после доведемо депонијски гас. Енергија која ће се производити овде довољна је да у Београду загреје 10 одсто домаћинстава и обезбеди струју за око пет одсто домаћинстава.

Иако је ово постројење требало да буде пуштено у рад током новембра, тај рок је померен јер је француска фирма са којом је био потписан уговор за изградњу те електране банкротирала 24. јануара ове године.

- Морали смо да се суочимо са тиме, али смо се врло брзо реорганизовали и преузели на себе да, не само као инвеститор, већ и као главни извођач радова завршимо ту електрану, што успевамо са релативно малим продужењем рока који ће се десити због те околности - рекао је Миловановић. - Та француска фирма паралелно је радила неколико пројеката, а овај у Винчи је једини који је после њиховог банкротства настављен и доведен у завршну фазу. Довели смо велики број стручњака да бисмо то могли да урадимо. Преузели смо и неке људе из те фирме, тако да нас од успешног завршетка овог веома значајног пројекта дели само неколико месеци.

Депонија Винча / Фото П. Милошевић

Подсетио је да је почетком августа прошле године пуштена у рад нова санитарна депонија и сви пратећи садржаји везани за њено функционисање, као и да су завршени радови на постројењу за третман процедних вода, али да се због сложенијег поступка тестирања њено финално пуштање у рад очекује у наредних неколико месеци:

- Иако она већ сада ради, нека фина подешавања треба да се одраде у неколико наредних месеци.

Комунални отпад у Винчи ће се користити уместо све скупљих фосилних горива у производњи енергије, што ће допринети и значајном смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште. Кад ово постројење буде пуштено у рад, отпад ће први пут бити коришћен као ресурс у производњи енергије у Републици Србији. На грејање на отпад моћи ће да рачунају грађани из око 25.400 станова, који су прикључени на топлану "Коњарник".

ЗЛАТНИ СТАНДАРД СЕРТИФИКАТ

ПРОЈЕКАТ јавно-приватног партнерства у области управљања отпадом у Београду недавно је добио Голд стандард сертификат - највиши светски стандард квалитета којим се потврђује да реализацијом пројекта долази до смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште.

- Тим сертификатом се потврђује да ћемо остварити побољшања која су еквивалентна уштеди 210.000 тона еквивалентног угљен-диоксида или садњи око 1.800.000 стабала на годишњем нивоу у Београду. Такви су ефекти овог пројекта - истакао је Миловановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПУТИН ИСПРАТИО СИ ЂИНПИНГА: Два занимљива детаља која упадају у очи (ВИДЕО)