БЕОГРАД ЗВАНИЧНО ПОСТАЈЕ КАНДИДАТ ЗА EXPO 2027: Тема светске изложбе „Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све”

Танјуг

25. 11. 2022. у 14:15

ГРАД Београд је званични кандидат за организацију Међународне светске изложбе (Еxpo) 2027. године са темом „Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све”, саопштила је данас организација "Belgrade Еxpo 2027".

БЕОГРАД ЗВАНИЧНО ПОСТАЈЕ КАНДИДАТ ЗА EXPO 2027: Тема светске изложбе „Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све”

Фото: Принтскрин/ mali_sinisa

Презентација кандидатуре Београда биће одржана 28. новембра у Паризу, а земља домаћин биће изабрана у јуну 2023. године.

- То је прилика да Београд угости милионе посетилаца из Србије и из целог света, и тако учврсти статус регионалног центра културе и уметности. Република Србија и Београд доказали су у бројним приликама до сада да поседују способност, организационе, стручне и људске капацитете за организацију највећих међународних догађаја, а организација овако великог и значајног догађаја у нашем главном граду подразумева ослањање на све потенцијале које наша земља има - наводи се у саопштењу.

Указује се да је управо због тога ова изложба представља догађај од националног значаја.

"Belgrade Еxpo 2027" подсећа да је прва презентација поводом кандидатуре Србије одржана у јуну ове године у Паризу, током 170. заседања Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе (БИЕ).

Фото: Новости

Наводи се да је министар финансија Синиша Мали том приликом изјавио да је кандидатура још један показатељ колико је Србија напредовала, што је препознато и признато у целом свету.

Како пише у саопштењу, министар је нагласио да је Србија економски, културни, туристички и спортски центар овог дела Европе, као и да су Република Србија и Град Београд у потпуности спремни да организују манифестацију као што је Еxpo 2027.

Додаје се да ће презентација наше кандидатуре бити одржана 28. новембра у Паризу, на 171. Генералној скупштини БИЕ и да ће на том догађају говорити министар Мали, министар спорта Зоран Гајић, градски урбаниста Марко Стојчић, и престижни српски уметници - виолиниста Стефан Миленковић и глумачки бард Мики Манојловић, уз видео-укључење Новака Ђоковића.

Наводи се да је током вечери, у складу са поступком кандидатуре, планиран свечани пријем за високе званичнике, на коме ће домаћини бити супруга председника Србије Тамара Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Фото: Новости

Земљу домаћина Еxpo 2027 изабраће 170 земаља чланица БИЕ тајним гласањем у јуну 2023. године.

У саопштењу се истиче да Србија има огромно и доказано искуство у креирању атрактивног окружења за инвестиције, и лидер је у привлачењу највише страних директних инвестиција по глави становника у последњој деценији и да се очекује да Београд, ако буде изабран за домаћина, посетити преко 2,6 милиона људи, уз економски ефекат од око 1,1 милијарди евра.

- У овим данима, када је цела нација репрезентација, када са дубоким надама, страстима, и жељама гледамо пут Катара и наших орлова, изнова постајемо свесни значаја игре као колективног лека у времену пуном изазова у којима живимо. Сваки пут када Новак Ђоковић засија, од севера до југа наше земље, све грађанке и грађани Србије поделе радост игре и победе, баш оног мотива који је уткан у идеју подухвата Еxpo 2027 - наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕ(Т)! Девет дана после операције колена - одлучио се на ово (ВИДЕО)