У МРАКУ ЧИТАВ САТ ДУЖЕ ЗБОГ ШТЕДЊЕ: Уличне светиљке раде по измењеној сатници, у складу са одлуком града

А. З. К.

24. 11. 2022. у 11:00

ПРЕТХОДНИХ дана Београђани се више него што је уобичајено жале у вези са јавним осветљењем.

У МРАКУ ЧИТАВ САТ ДУЖЕ ЗБОГ ШТЕДЊЕ: Уличне светиљке раде по измењеној сатници, у складу са одлуком града

До 30. новембра трајаће "стари" ражим, Фото Screenshot

Грађани се углавном распитују и жале да ли је касније паљење и гашење једна од мера штедње и где се скрива проблем. У ЈКП "Јавно осветљење" потврдили су нам да је измена паљења уличних светиљки једна од мера за уштеду електричне енергије која је прописана новим градским планом. Коригована сатница за укључивање сијалица биће на снази у наредних шест месеци.

Према новом плану, којим је прописана уштеда енергије, до 30. новембра сијалице ће се палити у 16.15, а гасити у 6.00.

Житељи престонице у претходном периоду препунили су "Беоком" сервис пријавама о саобраћајницама које су биле у мраку. Жалбе су пристизале из различитих делова града, међу којима је био Нови Београд, Чукарица и Звездара. На адресу ЈКП "Јавно осветљење" највише притужби је стигло у вези са јутарњим гашењем уличног осветљења.

Како су за "Новости" објаснили у овом предузећу, расвета се пали и гаси по устаљеном календару који је прилагођен дужини обданице, и мења се на десетак дана. Због препорука које је дала Влада и Министарство рударства и енергетике за уштеду енергената, Град је направио План уштеде електричне енергије за јавно осветљење у престоници.

- Ако је, рецимо, у овом периоду планирано да се инсталације упале у 16 сати, укључење се одлаже за пола сата, а ујутру ће бити угашено раније него што је планирано по устаљеном календару - рекли су у ЈКП "Јавно осветљење".

- На овај начин током наредних месеци уштедећемо електричну енергију. Спровођење Одлуке и укључивање инсталација је у надлежности оператора дистрибутивног система "Електродистрибуција Србије".

Корекције од пола сата нису стриктне, већ оне могу да варирају у зависности од периода године, могу бити дуже или краће од овог временског интервала.

Сва јавна предузећа и установе у обавези су да се усагласе са препорукама Владе и Министарства како би уштедели енергију. Јавна предузећа широм земље у обавези су да припреме и план уштеде сопствене потрошње који морају да реализују.

НАЈДУЖЕ СВЕТЛЕ У ДЕЦЕМБРУ

КАЛЕНДАР по коме се пали улична расвета одређен је дужином дана. У регуларним условима сијалице светле око 4.228 сати током године. У децембру престоничке сијалице најдуже су укључене - чак 475 сати, а најмање раде током јуна - 230.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (3)

ИЗДАО ВУЧИЋА КАО ЛУКАШЕНКА: Није случајно што је Слободан Милошевић за Богољуба Карића рекао да је најгори човек на свету