РАДНИЦИ И У БЛОКУ 70: На шеталишту "Лазаро Карденас" у Новом Београду поново ће се чути машине

Ш. М.

05. 10. 2022. у 06:00

РЕБАЛАНСОМ буџета који је усвојен на недавној седници Скупштине града опредељено је 300 милиона динара за завршетак радова на новобеоградском шеталишту "Лазаро Карденас".

РАДНИЦИ И У БЛОКУ 70: На шеталишту Лазаро Карденас у Новом Београду поново ће се чути машине

Фото Беоинфо

Преостала је реконструкција најкомплекснијег дела који пролази кроз Блок 70, а коју ће, као и у ранијим фазама, изводити радници ЈП "Зеленила". Уређење ће, према речима градоначелника Александра Шапића, почети у наредних неколико дана.

Трећи, и последњи део велике санације овог шеталишта требало је да се заврши до краја године, а разлог одлагања уређења зелене оазе било је неслагање станара окупљених око грађанске иницијативе "Заједничка акција блок 70 и 70А" и јавног предузећа око корекција идејног решења.

- Услед неслагања са предложеним решењем и проблемима који су наступили око немогућности реализације појединих захтева, од пројекта се тренутно одустало - рекли су почетком године за наш лист у "Зеленилу".

- Становници су тражили уградњу потапајућих стубића, које наше предузеће не поседује, као и постављање стубића и на површине које нису обухваћене првом фазом реконструкције. Такође, житељи овог краја негодовали су и због постављања грађевинског контејнера за смештај радника и опреме.

Ипак, новца за завршетак радова тренутно има у буџету, а градоначелник Александар Шапић истакао је да је "Зеленилу" дато 300 милиона динара да овај посао успешно приведе крају. Такође, најавио је почетак радова за неколико дана, па се може очекивати да све буде завршено за годину дана.

Радови на изградњи шеталишта дужине 4,5 километара почели су током 2019. у Блоку 45, који је крајем године комплетно уређен. Асфалт који је дотрајао, а где је то било могуће, замењен је зеленим површинама. Овај потез, иначе годинама девастиран и уништен, добио је нову пешачку стазу, расвету, справе за рекреацију, а проширења уз шеталиште постала су спортски терени и дечја игралишта. Укупно је санирано 70.110 метара.

Илустрација В. Н.

Направљено је шест спортских терена за баскет, мали фудбал, одбојку, тенис, део за стони тенис, као и терен за боћање. Суседни Блок 44 ново рухо добио је током прошле године.

Уређен је потез од Нехруове до Гандијеве улице, на укупној површини од 33.416 квадратних метара.

У досадашње радове на реконструкцији шеталишта "Лазаро Карденас" уложено је око 450 милиона динара. За почетак радова Влада Србије дала је око 300 милиона, да би Град Београд за реконструкцију Блока 44 обезбедио додатник 150 милиона динара.

ДЕЦЕНИЈАМА НЕУРЕЂЕН ПРОСТОР

РЕКОНСТРУКЦИЈА шеталишта које повезује новобеоградске блокове 44, 45 и 70 почела је 2019. године, после готово пола века од њиховог формирања. Овај простор годинама је пропадао, а рађена су само спорадична одржавања. Асфалт је био улегао, клупе поломљене, а зеленило је било слабо одржавано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)