У ЗЕМУНСКОЈ НЕЋЕ ЕГИПАТСКУ УЛИЦУ: Више од 400 житеља дуж саобраћајнице у Новом Београду против нове адресе

С. Видачковић

26. 09. 2022. у 07:52

НОВОБЕОГРАДСКА Земунска улица зваће се тако још неколико дана, јер ће престонички одборници у среду гласати да ново име ове саобраћајнице буде - Египатска.

У ЗЕМУНСКОЈ НЕЋЕ ЕГИПАТСКУ УЛИЦУ: Више од 400 житеља дуж саобраћајнице у Новом Београду против нове адресе

Староседеоци против промене, Фото Гугл мап

Ова одлука донета је на недавном састанку градске Комисије за споменике и називе тргова и улица, а суграђани који овде живе противе се томе. Више од 400 људи потписало је петицију против ове одлуке и послали су је Граду са молбом да се од овог "крштења" одустане.

У њиховом апелу пише да сматрају како Република Египат треба да добије своју улицу у Београду, али да то треба да буде нека нова и много већа саобраћајница. Незадовољни житељи Земунске додају да су за ову одлуку сазнали путем друштвених мрежа.

- Наша улица од 400 метара не представља стратешки значајну улицу да би била преименована у Египатску - наводи се у петицији коју су потписала 424 становника Земунске.

- Са друге стране, промена имена штетила би духу Бежаније и Београда који се у овој улици преноси с поколења на поколење и представља затирање историјског памћења и наших корена. Земунска улица је најстарија на Новом Београду.

Они подсећају да је Земунска улица најстарија на Новом Београду, те је то име добила 1930. године. Раније се звала Стаљинова, Ђиласова, Саве Ковачевића, али је стари назив враћен, према вољи житеља.

- Назив је добила јер је симболично спајала читав Доњи Срем са Земуном, трансферзала Сурчинска - Војвођанска - Тошин бунар - Ивићева - Бежанијска - Земун. У Земуну постоји Бежанијска, а на Бежанији Земунска. И ту се нигде не уклапа Египатска. Овом петицијом ми једногласно изражавамо жељу да желимо да живимо у Земунској и то ћемо бранити свим могућим средствима - пише на крају жалбе.

У образложењу ове одлуке, градска комисија каже да је у питању иницијатива Амбасаде Египта у Београду, те да они сматрају да би именовање једне улице у српској престоници, која би носила назив Египатска, означило јачање даљих активности по питању билатералне сарадње двеју земаља.

- Овим чином би се продубили и ојачали постојећи пријатељски односи Србије и Египта, који се негују још од времена оснивања Покрета несврстаних - пише у одлуци.

ПОЗНАТА И ПО ТУРНИРУ

ВЕЋИНА становника ове улице су староседеоци који су градили Бежанију и Нови Београд и ту је одрасло неколико генерација, подсећају потписници петиције.

- Деца ову улицу воле због фудбалског такмичења које се организује сваке године од 1997.  "Турнир Земунска улица". У обзир треба узети и вољу око 400 малишана који овде живе и желе да им се улица зове по њиховом спортском турниру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (3)

ШОУ У СЕОСКОМ ФУДБАЛУ: Исписница из клуба којој се смеје Србија - видите шта пише