ИМА ЛИ ВОЉЕ ЗА СПОМЕНИК ЦРЊАНСКОМ? Монумент славног писца извајан, чека уговор између града и ливнице

А. ВОЈИНОВИЋ

27. 09. 2022. у 12:32

КАДА ће се Београд коначно одужити и подићи прави споменик једном од највећих писаца 20. века Милошу Црњанском потпуна је непознаница.

ИМА ЛИ ВОЉЕ ЗА СПОМЕНИК ЦРЊАНСКОМ? Монумент славног писца извајан, чека уговор између града и ливнице

Детаљ са седнице Одбора за подизање споменика, Фото приватна архива

Иако је монумент славног књижевника, рад академског вајара Милоша Комада, одавно извајан, на следећи корак - изливање, које је поверено ливници "Јеремић", никако да дође ред. Актуелно руководство Града се не изјашњава о томе хоће ли одрешити кесу, па сад изгледа да, осим бисте на Калемегдану, подигнуте у част стогодишњице рођења 1993, значајнијих обележја аутору "Ламента над Београдом" неће бити.

Одбор за подизање споменика Милошу Црњанском на првој званичној седници одржаној почетком марта ове године, усвојио је локацију и одлучено је да монумент буде постављен у главној алеји парка Ташмајдан. Затим су чланови овог тела усвојили идејно решење, сагласили се да је вајар Милош Комад верно приказао израз и црте лица славног писца, као и његову целокупну појаву. А крајем јуна образована је и Комисија за примопредају модела споменика у глини.

Како је за "Новости" објаснио творац дела Милош Комад, ова комисија је прихватила споменик, а вајање споменика једном од најзначајнијих књижевника 20. века - завршено.

- Колико сам ја упућен, чека се ливница "Јеремић" и изливање споменика - каже Комад за наш лист.

- Звао сам Комисију неколико пута да проверим докле се стигло, рекли су ми само да ће бити завршено, али не знају када. Мало се све то одужило.

Фото П. Милошевић

Из ливнице "Јеремић" рекли су нам да Град још није потписао уговор са њиховом радионицом.

- Уговор је додељен, али није потписан. У овом тренутку не можемо рећи када ће се то десити, јер не зависи од нас, већ од Града Београда - кратко нам је рекао Слободан Јеремић.

Одборници Скупштине града су још крајем јуна 2020. године усвојили одлуку да се подигне споменик Црњанском међутим, и после више од две године главну алеју на Ташмајдану не краси скулптура великог писца. Тако се Београд ни неколико деценија од смрти није одужио свом великану.

Обележје писцу, Фото М. Комад

На фотографији скулптуре Милоша Црњанског, коју је "Новостима" уступио аутор Милош Комад, писац једне од најлепших поема "Ламент над Београдом", као и чувених књига "Сеобе", "Роман о Лондону", "Дневник о Чарнојевићу" извајан је са препознатиљвом фризуром и изразом лица, у дугом капуту са шалом.

Нажалост, градска управа није одговорила на питања докле се стигло са овим пројектом, зашто није потписан уговор са ливницом "Јеремић", као и када би споменик коначно могао бити завршен и подигнут на Ташмајдану.

Биста на Калемегдану, Фото ТОБ

Чонград, Темишвар, Беч, Београд

МИЛОШ Црњански рођен је 26. октобра 1893. године у мађарској варошици Чонграду. Три године касније са породицом се сели у Темишвар где завршава основну школу и гимназију, а 1905. године постаје ђак Пијаристичког лицеја. У овом граду написао је и објавио прве стихове. У Бечу је студирао философију, где га је затекао Први светски рат и мобилизација.

После рата долази у Београд и уписује студије књижевности и објављује прве књиге. Радио је као професор у гимназијама, новинар, дипломата. У иностранству пише "Роман о Лондону" и "Сеобе 2", као и поему "Ламент над Београдом". Последње године живота посвећује "Књизи о Микеланђелу". Умро је 30. новембра 1977. године у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МАРИЋ, БИКОВИЋ, КОСТИЋ... Колико су високи наши глумци?