НА ПУТУ ОСАМ ДАНА ЗА 66.500 ДИНАРА: Екскурзија матураната Земунске гимназије најскупља, али и најдужа

Б. Б.

27. 09. 2022. у 11:45

ОСМОДНЕВНО путовање у Италију, Француску и Шпанију, на које матуранти Земунске гимназије крећу почетком октобра коштаће чак 66.500 динара!

НА ПУТУ ОСАМ ДАНА ЗА 66.500 ДИНАРА: Екскурзија матураната Земунске гимназије најскупља, али и најдужа

Фото Д. Дозет

На јавни тендер је пристигла једна понуда, коју је Савет родитеља прихватио. У анкети међу ученицима завршног разреда, више од законом прописаних 60 одсто ђака, изјаснило се да жели да путује. За сада, ово је најскупља екскурзија у Београду, али и најдужа.

Према речима Милоша Бјелановића, директора Земунске гимназије, све је урађено у складу са законом и Правилником о организовању екскурзија. Он истиче да је понуду дала само једна агенција и да је она прихваћена. Изјашњавање деце је трајало до петка, а на путовање се креће 4. октобра.

- С обзиром на цену, одзив ђака је био добар. Од 324 ученика четврте године за одлазак на екскурзију се пријавило њих 218, што је више од 65 одсто - наводи Бјелановић.

- Путовање може да се плати у осам рата, последња је крајем априла, што је родитељима знатно олакшало плаћање. Свако може да види спецификацију трошкова.

Неки школарци су већ отпутовали на матурско путовање. После три године паузе због пандемије коначно је, ове године, подигнута рампа за ђачке екскурзије. Интересовање ученика је веће него пре пандемије, што је и очекивано јер школарци три године нису нигде путовали. Омиљена дестинација за матуранте је Италија, а за ученике треће године - Требиње.

Земунска гимназија, Фото Н. Скендерија

У Графичко-медијској школи на путовање иде скоро дупло више ђака него пре избијања пандемије. Маршрута је Рим, Фиренца, Ђенова и Венеција. Ђаци ће на Апенинском полуострву провести пет дана и четири ноћи.

- На путовање иде 140 деце, док их је на последњој екскурзији пре пандемије било 80, а цена је 33.500 динара - каже Милош Букумира, директор школе.

- На пут се креће половином октобра. У плану је да ученици треће године иду у Требиње. Међутим, могуће је да организујемо и студијско путовање у Словенију. То је посета школи са којом смо братимљени, за шта је потребна дозвола Министарства просвете, а ограничен је и број ученика који могу ићи.

РОДИТЕЉИ БИРАЈУ

Где ће ђаци путовати и која агенција ће организовати путовање одлучује Савет родитеља, који бира најповољнију понуду. Такође, маме и тате одлучују и о висини дневница за професоре која, у просеку износи око 5.000 динара по ђаку. Ђаци се најпре изјашњавају да ли желе да иду на екскурзију, затим следи јавна набавка. Да би се кренуло на пут потребно је да буде заинтересовано више од 60 одсто ученика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)

ТАЈАНСТВЕНА ЕСКАДРИЛА X-500 У РАТУ ИСЦРПЉИВАЊА: Како је совјетски МИГ-25 владао небом изнад Израела