УЈЕДИ ПАСА КОШТАЛИ 20,4 МИЛИОНА ДИНАРА: Током прошле године 704, а ове 417 грађана тражило одштету од града

Б. Борисављевић

19. 08. 2022. у 09:55

ЗА надокнаду нематеријалне штете, због повреда од уједа невласничких паса, из градске касе је прошле године исплаћено 20,4 милиона динара, а до 15. августа ове, "минус" је био 13,4 милиона динара, подаци су Секретаријата за комуналне и стамбене послове.

УЈЕДИ ПАСА КОШТАЛИ  20,4 МИЛИОНА ДИНАРА: Током прошле године 704, а ове 417 грађана тражило одштету од града

За накнаду штете неопходна је медицинска документација, Фото Н. Живановић

Одштете су исплаћене на основу уговора о вансудским поравнањима, а већина захтева које су Београђани поднели за наплату штете била је оправдана.

Према подацима надлежног Секретаријата, на адресу Града су прошле године стигла 704 захтева грађана за накнаду нематеријалне и материјалне штете због уједа невласничких паса и мачака, од којих је 681 био оправдан. До половине августа се комуналцима обратило 417 грађана, а 385 пријава је позитивно решено. Пре неколико година су забележени покушаји злоупотребе овог права, због чега су предузете превентивне мере.

- Град је формирао Комисију за процену основаности захтева грађана за накнаду нематеријалне штете, због повреда које су изазвали невласнички пси, која основане захтеве грађана разматра у поступку вансудског поравнања на седницама Комисије - наводе у Секретаријату.

- Појединачни износи вансудских поравнања зависе од тежине задобијене повреде. Просечан исплаћени износ је око 25.000 динара.

Како наводе у Секретаријату, и у протеклом периоду је било покушаја превара, али не у великом броју. Реч је о грађанима који су желели да наплате одшетету за повреде које су им наненели пси који имају власника. Право да траже накнаду имају само суграђани које су повредили пси луталице. Уколико их уједе пас који има газду, поступак се води против власника.

Фото Д. Дозет

Да би остварили ово првао, приликом подношења захтева за накнаду штете од повреда нанетих уједом паса, неопходно је приложити и адекватну медицинску документацију.

Неопходно је да се из лекарског извештаја може закључити да се ради о уједним ранама које је нанео пас. Такође су значајни и анамнестички подаци, наведени у медицинској документацији.

ПЕТ МИЛИЈАРДИ

ОД 2017. до 2020. године из буџета локалних самоуправа исплаћено је чак пет милијарди динара на име одштете грађанима због уједа паса, наводи се у извештају Државне ревизорске институције.

Евидентирано је око 68.000 одштетних захтева, али не постоји статистика о томе да ли је реч о уједима паса који имају власнике или луталицама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

БРЕГУ ТУЖИО ПРВИ КОМШИЈА: Саслушан на суду - овако се бранио