ИНФЛАЦИЈА СТИГЛА И НА РАЧУН ЗА ВРТИЋ: Поједина приватна обданишта најавили поскупљење, надлежни неми

Б. Борисављевић

18. 08. 2022. у 16:30

КАКО се ближи почетак школске године, када и већина малишана креће у обданишта, све су гласније приче да ће боравак у вртићима поскупети за око десет одсто.

ИНФЛАЦИЈА СТИГЛА  И НА РАЧУН ЗА ВРТИЋ: Поједина приватна обданишта најавили поскупљење, надлежни неми

Фото Беоинфо

Разлог је, свакако, повећање цена намирница који се користе за припрему оброка деце, као и средстава личне хигијене. Од надлежних у Граду нисмо добили одговор да ли ће, после седам година економска цена у државним вртићима бити повећана, али су поједине приватне предшколске установе већ обавестиле родитеље о поскупљењу од 1. септембра.

Нови економски ценовник се, иначе, доноси на почетку календарске године.

Председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Босиљка Јовановић, сматра и да поскупљење које су најавили власници приватних предшколских установе неће заобићи ни друштвене установе. Чињеница је, свакако, да је садашња цена од 5.617 динара коју родитељи плаћају месечно у државним вртићима, симболична и неодржива, с обзиром на бројна поскупљења у протеклом периоду.

- Званичних информација о кориговању цене нема, али незванично сазнајемо да се размишља о поскупљењу вртића од јесени - наводи Јовановићева.

- То се може очекивати због раста цена, поскупели су енергенти, намирнице, па ће и економска цена вртића морати да порасте. Такође, неопходно је уједначити економску цену у свим градовима, јер је парадоксално да је у неким далеко мањим локалним самоуправама вртић знатно скупљи него у Београду.

Према незваничним информацијама, стварна цена би могла бити повећана са садашњих 28.095 на око 31.000 динара. Ако би остао постојећи начин обрачуна да родитељи плаћају 20 одсто, а Град 80 одсто од економске цене, месечна уплатница би поскупела са 5.617 на 6.200 динара. Промена ценовника, повећаће и издвајања из градске касе за субвенционисање боравка малишана, како у државним, тако и у приватним обдаништима. По садашњој рачуници, дотације из буџета које износе 22.468 динара по детету, могле би бити око 24.800.

Фото приватна архива

Иако Град није усвојио нови ценовник, у неким предшколским установама су повећали цену боравка, у просеку око осам одсто. Ипак, има и оних власника који су поскупели знатно више. Тако су родитељи малишана, који похађају приватни вртић у Батајници били непријатно изненађени, када их је на огласној табли дочекало обавештење да ће од 1. септембра уместо досадашњих 5.500 динара плаћати чак 12.000 динара. На ову цену се додаје и субвенција од Града у износу од 22.400 динара, која им се рефундира.

- Свима нам је дат рок да се изјаснимо у року од седам дана, а у најтежој ситуацији су предшколци - кажу родитељи чије дете похађа један приватни вртић.

- На родитељском састанку који је одржан у уторак, супруг директорке био је изузетно непријатан, говорио је да је струја поскупела четири пута од Нове године и да неће одустати од поскупљења. Уписали смо децу под оређеним условима, а две недеље пред почетак школе се они драстично мењају. Од 13 предшколаца, њих 12 се исписало.

Родитељи из овог вртића су се обратили надлежнима у Граду и Републици, али одговор нису добили. Траже да се деци обезбеди похађање пуног предшколског програма, јер у оближњој школи је само четворосатни програм.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА БОРАВАК 23.333 ДЕЦЕ

ГРАД Београд данас субвенционише боравак 23.333 деце у 450 приватних вртића и на име рефундације дела трошкова од 2015. године до јуна 2022. родитељима је исплаћено укупно 20,3 милијарде динара. Такође, дотира се боравак и за више од 60.000 малишана у државним обдаништима.

У државне и приватне вртиће иде око 80.000 деце. То је око 35.000 више у односу на 2012. годину када је Београд имао око 45.000 деце у обдаништима.

КОЦЕЉЕВА НАЈСКУПЉА

ЕКОНОМСКА цена боравка деце у предшколским установама се разликује од града до града. Занимљиво је да Београд није најскупљи, већ - Коцељева.

Тамо је цена 43.000 динара, с тим да родитељи плаћају 17 одсто, односно 5.787 динара, а остатак локална самоуправа. У Алексинцу је 30.923, а на уплатници 6.184, у Крагујевцу - 17.150 (3.430), Бачкој Паланци - 24.800 (4.960), Краљеву - 24.845 (4.969), Ивањици (4.707), Чачку - 24.764 (3.782)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (1)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)