ПРВИ ДЕО "ЛИНИЈСКОГ" ПРИ КРАЈУ: За три године требало би да буде завршен јединствени парк од Бетон хале до Панчевачког моста

С. В.

18. 08. 2022. у 15:30

ПРВА целина Линијског парка је у завршној фази и сада се очекује избор извођача за изградњу, односно реконструкцију преосталог дела.

ПРВИ ДЕО  ЛИНИЈСКОГ  ПРИ КРАЈУ: За три године требало би да буде завршен јединствени парк од Бетон хале до Панчевачког моста

Фото М. Анђела

То је јуче најавио градски урбаниста Марко Стојчић и појаснио да би требало да добију извођача који има лиценцу за радове на ревитализацији Београдске тврђаве и бедема који је тамо пронађен, те Водене капије, као и Бастиона светог Јакова.

Према Стојчићевим речима, то подразумева наставак сарадње Града, републичког Завода за заштиту споменика и извођача како би се добио приказ свега што је чинило Београдску тврђаву у 18. веку. Посебан нагласак биће на Барокној капији, која има изузетне одлике културног наслеђа.

Фото М. Анђела

После прве целине, ЈКП "Зеленило" прелази на плато код Куле Небојша, а паралелно с тим, градски урбаниста очекује да се најкасније до почетка зиме крене са радом и на осталим деловима.

- Наредне три године освајамо део по део, сваки који имовинско-правно разрешимо, ту ћемо ући - објашњава Стојчић.

- Извођач ће добити дозволу према пројекту, који је израђен према идејним решењима 55 младих аутора. Надам се да ће у следеће три године бити завршено свих 4,6 километара простора, да их оспособимо за Београђане. Да сви виде какав је то потенцијал Београда на обалама Саве и Дунава, да коначно немамо баријеру односно железничку пругу која није дозвољавала људима да из урбаних делова својих насеља дођу до најлепших делова престонице.

Линијски парк ће се простирати од шеталишта код Бетон хале, испод Калемегдана, дуж некадашње железничке пруге обалом Саве и Дунава па све до Панчевачког моста.

Припремни радови на овој површини почели су 24. јануара, када су уклоњени нанос, коров, наплавине и смеће са дивљих депонија. Радови на изградњи пешачке и бициклистичке стазе били су успорени почетком априла, када је пронађен археолошки локалитет Водена капија, која је готово цео век била затрпана.

Фото Н. Скендерија

НЕ ШЕТАЈТЕ ПРЕКО КАПИЈЕ!

МАДА се на овој траси налази Водена капија, односно ограђено археолошко налазиште, то не омета суграђане да помере ограду када нема мајстора и преко ископине наставе своју шетњу. Због тога су из "Зеленила" апеловали на људе да не улазе у градилишни простор, све док радови не буду завршени, како се не би повредили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

АНА ЈЕ ВИША ОД БАСТИЈАНА: Знате ли колико? (ФОТО)