ВЕЛИКА СУША РАСТЕРАЛА КОМАРЦЕ: За разлику од неколико претходних година овог лета у престоници знатно мање летећих досадних крвопија

А. ВОЈИНОВИЋ

17. 08. 2022. у 09:21

СУША, тропске температуре и мањак падавина овог лета "растерали" су комарце из главног града!

ВЕЛИКА СУША РАСТЕРАЛА КОМАРЦЕ: За разлику од неколико претходних година овог лета у престоници знатно мање летећих досадних крвопија

Фото Беоинфо

Иако су јун, јул и август месеци када се грађани највише жале на летеће крвопије од којих боравак у двориштима и на терасама зграда и угоститељских објеката уме да се претвори у мору, овог лета је њихов број знатно смањен у односу на раније године. С друге стране, на ројеве комараца и црвене печате од уједа највише су се жалили житељи Палилуле, Земуна, Сурчина, Вождовца и Чукарице.

Како за "Новости" подсећају у ЈКП "Градска чистоћа", третмани одраслих облика комараца уређајима са земље почели су од маја ове године. На удару су прво били инсекти на територији руралних делова престонице где је била очекивана појава првих комараца.

Крајем маја и почетком јула третмани су проширени ка урабаном делу града.

- Стручне екипе Сектора екологије и унапређења животне средине спроводе мониторинге ларви и одраслих јединки комараца - кажу у овом предузећу.

- Досадашњи резултати мониторинга показали су веома ниску бројност одраслих јединки комараца у клопкама у односу на претходне године. Високе температуре ваздуха, већи број тропских дана, мала количина падавина у највећој мери су утицали на смањење бројности ових инсеката.

Осим тога, на мање комараца, како истичу надлежни из "Чистоће", утицао је и низак водостај Саве и Дунава, јер није дошло до плављења приобалног дела река где се развијају ларве речних комараца, који су, како наглашавају, поред кућног комарца најзаступљенији на подручју Београда.

И док су због летећих крвопија највише гунђали житељи Палилуле, Земуна, Сурчина, Вождовца и Чукарице, најмање уједа и махања око главе имали су становици приградских општина - Лазаревца, Младеновца и Сопота.

- Највећа бројност комараца ове године забележена је на подручју општина Палилула, Земун и Сурчин - истичу у "Чистоћи".

- Међутим, забележена бројност је била испод очекиваних вредности у односу на наша искуства од претходних година.

Фото Printskrin

С обзиром на то да је комараца мање у престоници, екипе ЈКП "Градска чистоћа" до сада нису имале потребу да инсекте запрашују из авиона.

- Авионски третмани раде се због спровођења епидемиолошко-санитарних мера и спречавања појаве високе бројности комараца, као и ширења заразних болести које преносе комарци - објашњавају у овом предузећу.

- Како је ова сезона била поприлично задовољавајућа што се тиче броја одраслих јединки засад није било покретања авијације. Сектор екологије редовно прати стање на терену и контролише комарце на присуство вируса, па уколико буде било потребе за авијацијом јавност ће бити благовремено обавештена.

Стање на терену се редовно контролише, Фото Танјуг

ЗА АВИЈАЦИЈУ МИНИМУМ 2.500 ЈЕДИНКИ

ЗА разлику од ове године, лане је комараца било знатно више, па су екипе ЈКП "Градска чистоћа" летеће крвопије осим уређајима са земље сузбијали и из ваздуха. А како су прошле године истакли за наш лист у овом предузећу, да би се активирала авијација потребно је да у клопкама у приобаљу буде 2.500 јединки. Осим из ваздуха и са земље, инсекте екипе "Чистоће" прскају и са моторних чамаца дуж обала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)