ДОШЛО ДОБА ЗА ПОПРАВНИ ИСПИТ: За ђаке са слабим оценама и великим бројем изостанака распуст је завршен

Б. Борисављевић

16. 08. 2022. у 11:21

ЗА ђаке који имају једну или две слабе оцене или су изостајали из школе распуст је завршен.

ДОШЛО ДОБА ЗА ПОПРАВНИ ИСПИТ: За ђаке са слабим оценама и великим бројем изостанака распуст је завршен

Фото М. Анђела

Током ове недеље они имају "заказане" припреме за полагање попрваног или разредног испита. Пред комисијама ће се наћи од следећег понедељка. Међу онима који још нису завршили разред више је средњошколаца него основаца. Ради се, најчешће, о ђацима средњих стручних школа.

Припреме за полагање се, углавном, организују у школи. У "распореду" ђака који имају слабе оцене је 10 одсто од укупног фонда часова за одређени предмет. Професори наставу могу држати у јуну и августу, у зависности како се договоре с кандидатима, а ђаци полажу пред трочланом комисијом.

- Највише је ученика првог и другог разреда који имају једну или две јединице - каже Милош Букумира, директор Графичке школе.

- Углавном је реч о математици и физици, које су у прве две године тешке. Ретко се дешава да неко падне на поправном. Деца уче цело лето, тако да изађу спремни на испит. Разредни испит је намењен ђацима који су чешће одсуствовали из школе, па нису били на две трећине часова од укупног фонда за одређени предмет.

Милош Букумира, Фото В. Данилов

Букумира истиче да су то, углавном, спортисти, деца која због болести или разних проблема у породици нису могла да долазе редовно на наставу. Они имају оправдане изостанке, али морају да одговрају градиво које су пропустили. У зависности од броја "изгубљених" часова, они полажу пет-шест предмета, а поједини и цело градиво.

Иако се последњих година чини да су сви одлични или врло добри, и у основним школама има ученика који су "пали" на поправни. Према речима Милана Крстића, директора ОШ "Павле Савић", реч је, углавном, о седмацима, јер овај разред важи за најтежи у основном образовању. Главобољу им, најчешће, задаје математике, а "залута" још понеки предмет. У овој школи ће од следећег понедељка почети припремна настава, а тестирања су заказна од 29. августа.

Званичних податка колико школараца изалази на поправни и завршни испит нема.

Познаваоци просветних прилика кажу да је број ђака са слабим оценама драстично смањен од избијања пандемије вируса корона. Неке процене говоре да их је у престоници пар стотина, док је пре короне та бројка били око хиљаду ученика.

ОПРАВДАЊА

ЗА слабе оцене, као оправдање, ученици наводе да - наставници нису држали допунску наставу, да им није уписана оцена када су одговарали, да није евидентирана њихова активност током часа... Затим одговарају пред комисијом која им поправи јединицу.

Фото Д. Миловановић

КРИЗА У ПРВОМ СРЕДЊЕ

СТАТИСТИКА говори да се најчешће понавља први разред средње школе, што се објашњава чињеницом да се ученици нису навикли на нову средину, професоре, промену школе. Како одмиче школовање, број ученика са слабим оценама и оних који понављају разред је све мањи, тако да су у четвртој години реткост. У средњим стручним школама је много више ученика с јединицима него у гимназијама. Највише недовољних оцена је из математике, физике и хемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ТРПЕО НЕСНОСНЕ БОЛОВЕ: Мушкарац показао шта је два месеца носио у телу - слика је обишла свет (ФОТО)