ШЕТЊА ПРЕКО ВОДЕНЕ КАПИЈЕ: Археолошко налазиште на траси Линијског парка у близини Ушћа није препрека многобројним грађанима

С. Видачковић

10. 08. 2022. у 16:30

ОТКРИЋЕ Водене капије на траси Линијског парка код ушћа Саве у Дунав подно Калемегдана, стопирало је мајсторе и прекинуло планирану стазу за пешаке и бициклисте.

ШЕТЊА ПРЕКО ВОДЕНЕ КАПИЈЕ: Археолошко налазиште на траси Линијског парка у близини Ушћа није препрека многобројним грађанима

Суграђани не поштују знаке упозорења, Фото Н.Скендерија

Иако је археолошко налазиште ограђено то не спречава суграђане да мало "одшкрину" жицу, попну се узбрдо изнад Аустријске капије, прегазе прашњавју земљану стазу и спусте се поново на шеталиште крај Дунава. То се најчешће дешава викендом и предвече, када нема радника у ископини.

Када крену у шетњу од Бетон хале ка СЦ "Милан Гале Мушкатировић", мали је број оних који ће се вратити назад кад дођу до "барикада" код Водене капије. Како на Булевару војводе Бојовића, који је паралелан са шеталиштем, нема тротоара, људи се одлучују да "козјом стазом" заобиђу водену капију и наставе даље низ Дунав. То не смета чак ни онима који воде децу или бебе у колицима.

- То градилиште је слабо обезбеђено, унутра може да уђе ко хоће, али исто тако да падне са стазе и озбиљно се повреди - прича Јелена С.

- Није баш најзгодније ићи уз прашњаву узбрдицу, поготово у папучама или сандалама, али сви се сналазе. Нико не одустаје од шетње због ове препреке.

Фото Н.Скендерија

Како нам је речено из ЈКП "Зеленило Београд", чије су екипе задужене за прву целину Линијског парка од 12.733 квадрата, од Бетон хале до Бастиона светог Јакова, они сад не могу да раде око Водене капије, јер још трају археолошка истраживања Републичког завода за заштиту споменика културе, те моле пролазника да воде рачуна о безбедности. Најављују да ће урадити привремене стазе како се нико не би повредио.

- Апелујемо на суграђане да не улазе у градилишни простор, да не уклањају ограду око градилишта, док сви радови не буду завршени. Пре свега, због безбедности корисника. С обзиром на то да су радови на локацији прве целине и даље у току, као и да се планирају у правцу СЦ "Милан Гале Мушкатировић", ЈКП "Београд пут" урадило је елаборат обезбеђења градилишта и привременог измештања бициклистичког и пешачког саобраћаја, на основу ког ће бити урађене привремене стазе за безбедно функционисање овог типа саобраћаја у наредном периоду.

Крајем марта, на приобалном делу Калемегдана, откривена је Водена капија која је готово цео век била затрпана због пруге. Ова и још једна оваква капија, код Куле Небојша, потичу из 18. века, периода када су нашим главним градом управљали Аустријанци. За постојање прве знало се из старих нацрта, а друга је откривена током осамдесетих година прошлог века.

Фото Н.Скендерија

САДЕ БИЉКЕ

НА ОВОЈ деоници, у току је припрема земљишта за предстојећу садњу на слободним зеленим површинама дуж бициклистичке, као и у зеленој траци између ове и пешачке стазе.

Читав простор биће оплемењен и са 83 комада лишћарског шибља, 4.664 комада различитих врста перена, 717 украсних трава, 78 луковица и 60 полетних четинара.

Травњак ће бити површине 4.600 квадрата и на њему ће функционисати заливни систем "кап по кап".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)