НИЗАК ВОДОСТАЈ ОТЕЖАВА ЛАЂАМА И ГУШИ РИБУ: Високе температуре недељама проузроковале неповољну хидролошку ситуацију на Сави и Дунаву

С. Видачковић

09. 08. 2022. у 12:30

ОД Земуна до Лида може се прегазити Дунав, а мостићи од обале до сплавова на Сави сад су само украс.

НИЗАК ВОДОСТАЈ  ОТЕЖАВА ЛАЂАМА И ГУШИ РИБУ: Високе температуре недељама проузроковале неповољну хидролошку ситуацију на Сави и Дунаву

Пловни пут мора бити обезбеђен, Фото Н. Скендерија

Високе температуре проузроковале су неповољну хидролошку ситуацију како у целој Европи, тако и на обе престоничке реке. Низак водостај утиче на квалитет воде, угрожава рибе, али и отежава пловидбу.

Тренутни водостај Саве код Београда је око 160 центиметара, док је ниво Дунава нешто бољи и износи око 200 центиметара. Према речима Јелене Јеринић, шефа одсека за хидролошке прогнозе РХМЗ, најављно је да ће у наредних десет дана пасти око 40 литара кише, што би мало поправило садашње стање на водама главног града.

- Низак водостај уобичајен је за ово доба године - објашњава, за наш лист, Јеринићева.

- Сава се приближава историјском минимуму из 2003. године, док је Дунав на око два метра изнад тог прага, због Ђердапа. У наредних неколико дана очекује се мање опадање водостаја, за центиметар или два. Ако се прогнозе обистине, те падне 40 литара кише за 10 дана, очекујемо да се ситуација побољша. Али, да би се тренутна хидролошка ситуација значајно поправила, потребно је да падне бар 100 литара кише по сливу. У оваквим ситуацијама може да дође и до помора рибе, јер комбинација ниског нивоа реке и високих температура воде доводи до недостатка кисеоника, што угрожава биљни и животињски свет под водом.

Из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре кажу да безбедност пловидбе на Сави и Дунаву код српске престонице није угрожена, те да су на критичним тачкама ангажоване машине како би се створила одговарајућа дубина пловног пута.

- Багерски радови изводе се код Баричке аде како би се обезбедила дубина пловног пута од 2,5 метра при водостају - 30 испод ниског пловидбеног нивоа - истичу, за "Новости", из ресорног министарства.

- Садашњи водостај је на нивоу ниског пловидбеног нивоа.

Сем биљака и животиња у рекама, на мукама су и власници сплавова и плутајућих објеката.

Фото Н. Скендерија

Високо растиње које је никло када се вода повукла заклања много сплавова на Сави, који су сад ни на копну ни у реци. Полунасукани, окружени жабокречином, прљавиштином и смрадом устајале топле воде и нису популарна дестинација за бег од врућине. Власници објеката на води дужни су да стално дежурају и воде рачуна о безбедносним мерама када је низак водостај на снази.

- Власници су дужни да прилагоде везове својих плутајућих објеката тренутном водостају, како би обезбедили безбедно плутање. Такође, власници плутајућих објеката који се користе у привредне сврхе морају да обезбеде минималан број чланова посаде, како би се гарантовала примена свих безбедносних мера - закључују у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

ОГРАНИЧЕЊА ЗА БРОДАРЕ

- НА целом току Дунава у Србији уведена су ограничења. Код Чортановаца и Аранке аде, ограничен  је газ бродова на 2,2 метра, док је код Футога и Мохова сужена ширина пловног пута са 180 на 120 метара, те је и даље дозвољена двосмерна пловидба. Механизација је упућена на секторе Чортановци и Футог где су у току радови који треба да омогуће прописану дубину и ширину пловног пута чак и у условима овако драстично ниског водостаја који је на одређеним деоницама и по 50 центиметара испод ниског пловидбеног нивоа - рекли су из Министарства, говорећи о ситуацији на тачкама Дунава ван Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом