ОТКРИВЕНИ ЗАРАЖЕНИ КОМАРЦИ: Детектовани на ових шест локација у Београду

С. В.

05. 07. 2022. у 11:53

ВИРУС Западног Нила регистрован је током анализе изолована комараца са територије Београда на шест локација.

ОТКРИВЕНИ ЗАРАЖЕНИ КОМАРЦИ: Детектовани на ових шест локација у Београду

Фото Танјуг

То је, специфичном и сензитивном методом PCR, утврдила лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП "Градска чистоћа". Директор овог предузећа Марко Попадић позвао је суграђане да се понашају одговорно и опрезно.

У клопкама тренутно доминирају такозвани кућни комарци, рода Culex, који су и преносиоци овог вируса. Реч је о инсектима који су уловљени у Сурчини, Барајеву и на Палилули. Зато ће на територији ових општина бити појачани третмани сузбијања одраслих комараца.

Фото: АП

- Молимо суграђане да се понашају савесно, да обавезно користе репеленте, мрежице против комараца и да избегавају боравак напољу од 19 часова до поноћи, када је период њихове највеће активности, а када наше екипе спроводе акције сузбијања - објашњава Попадић.

- Појава вируса Западног Нила била је очекивана. Нажалост, наше сумње су се обистиниле и апелујем на људе да буду опрезни, да не занемарују симптоме, те да се обавезно јаве лекару услед појаве високе температуре, главобоље, малаксалости или осипа у пределу грудног коша.

Ларве ових инсеката развијају се у водама богатим органском материјом, какве су у каналима у општинама где су уловљени комарци. Осим тога, ларви има и у септичким јамама, саксијама, кантама и бурићима са водом, олуцима, аутомобилским гумама, фонтанама, украсним језерима... Како би се смањио број комараца који преносе вирус, "Чистоћа" позива Београђане да са својих имања редовно уклањају предмете и посуде у којима се може задржавати вода, те да редовно чисте олуке и празне септичке јаме.

НЕ ОМЕТАЈТЕ ЗАПРАШИВАЊЕ

ПОПАДИЋ је замолио суграђане да не ометају акције овог предузећа, те да дозволе екипама интензивно сузбијање комараца.

- То је у овом тренутку најважније, а свако ометање акције

доводи у опасност здравље свих Београђана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

СВИ ЖЕЛЕ ЛЕТОВАЊЕ НА ТИРКИЗНОЈ ОБАЛИ: Кемер вам доноси прелепу боју мора и хотел који носи име те најлепше нијансе плаве