НАЈБОЉИ У СРБИЈИ ИЗ ПЕТ ПРЕДМЕТА: Велики успех ученика основне школе "Светозар Марковић" на недавно одржаним републичким такмичењима

Б. Борисављевић

27. 06. 2022. у 08:05

ТРИ ученика из ОШ "Светозар Марковић" победници су на републичким такмичењима из пет предмета.

НАЈБОЉИ У СРБИЈИ ИЗ ПЕТ ПРЕДМЕТА: Велики успех ученика основне школе Светозар Марковић на недавно одржаним републичким такмичењима

OШ "Светозар Марковић", Фото И. Маринковић

Они су најбољи у Србији - Филип Килибарда (шести разред), из математике и физике, Лазар Ножанић (осми разред) из шпанског језика, и Лена Савковић (осми разред) из српског језика и језичке културе, и из књижевности. Успехом, који су постигли ови ђаци, ретко која школа може се похвалити.

Најбољи међу најбољима, заједно са директорком Иваном Оролицки, били су гости редакције "Новости". Открили су нам да се увелико спремају за полагање мале матуре, а Филип за пријемни за упис у седми разред Математичке гимназије. Овај "вундеркинд" је већ далеко испред својих вршњака, па је у шестом разреду физику радио по програму за напредне ученике.

- Такмичим се од трећег разреда, а уз труд се све може постићи - каже Филип.

- Волим математику и физику, тако да је успех морао доћи. Из информатике сам био трећи.

То се не учи, вежбају се задаци. Важно је да вас нешто занима и онда резулатати неће изостати. У школи ми је понекад досадано, јер ми је градиво већ познато. Има и неких ствари које су беспотребне. Нисам стално над књигом, понекад сам и неколико сати у парку са другарима.

Лепо пише и воли књижевност, али га је поклапање термина спречило да се такмичи и из српског језика. Сигурни смо да би био међу најбољима. После Математичке гимназије, планира да упише неки од универзитета у Америци.

Победа на државном такмичењу из шпанског језика, који учи од петог разреда, за Лазара је била велико изненађење. Није могао да верује. Велику захвалност, каже, дугује наставници Бранкици. Иако је најбољи у Србији, најтеже му је било школско такмичење. Није очекивао да ће проћи.

- На Републичком сам радио четири теста - разумевање прочитаног и говорног теста, граматика и усмени тест са 11 тема - прича Лазар.

- За све сам морао да се припремим, јер нисам знао шта ћу добити. Била је "прича о себи". Баш сам се распричао. Стигао сам до тога која је омиљена животиња мојих другара. Разочарао сам се, јер ми победа не доноси додатне бодове на малој матури. Једино за Филолошку или друштвени смер гимназије. Ја хоћу у Пету, природни. То није праведно, треба мењати. Тишти ме, деморалише и остале ученике да се такмиче.

Лазар ће у августу први пут отићи у Шпанију, у Валенсију са наставницом. Једва чека да оде у земљу чији језик говори као матерњи.

- У мојој породици се одувек форсиарало читање, али не на начин да то мора да се ради. Увек ми је било уживање - каже Лена.

- То ми је помогло за књижевну олимпијаду, јер се читањем подиже концентрација. За такмичење сам прочитала све текстове из читанки од петог до осмог разреда. Требало је знати ауторе, њихову биографију, књижевно-теоријске појмове. Из граматике се тражило знање из историје језика, посебно за поделу словенских језика.

Лена је полагала пријемни за упис у Филолошку гиманзију, чека је завршни испит.

Лена Савковић, Лазар Ножанић, директорка Ивана Оролицки и Филип Килибарда, Фото М. Анђела

ДОБИЈАЈУ МАКСИМАЛНУ ПОДРШКУ

- Ово је сјајан успех наших ђака - каже Оролицкијева.

- Пет награда, њих троје. Деси се да две генерације прођу и немамо победника на републичком такмичењу. Њихов успех је и награда за школу. Они нам дају подстрек да радимо још боље, да их подржавамо још јаче и помогнемо колико је у нашој моћи. Они ће нам вратити на најбољи начин - победама на такмичењима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)