ПЛОЧА НА "ПРОКОПУ" ГОТОВА ДО 15. АВГУСТА: Убрзана динамика радова на изградњи последњег надземног сегмента на главној железничкој станици

Ш. Маровић

27. 06. 2022. у 09:05

РАДОВИ на надземној плочи железничке станице "Прокоп" биће завршени половином августа, након чега се може очекивати и почетак уређења прва два колосека дужине по 500 метара.

ПЛОЧА НА ПРОКОПУ ГОТОВА ДО  15. АВГУСТА: Убрзана динамика радова на изградњи последњег надземног сегмента на главној железничкој станици

Фото М. Анђела

На тај начин ће се коначно, после готово 50 година, комплетирати овај пројекат. Изградња дела бетонске конструкције на којој ће бити подигнута станична зграда почела је у марту 2020, а рок за завршетак био је август 2021. године.

Последњи надземни сегмент главног престоничког железничког чворишта, односно коте 105 финансира се из преосталих средстава кувајтског кредита, а вредност текуће фазе износи 1,4 милијарде динара. Завршетак радова на плочи био је предвиђен за 24. септембар, али се због појачаног интензитета радова може очекивати да се они раније заврше.

- Уколико се задржи садашња динамика, крај се може очекивати половином августа - рекао је Ненад Станисављевић из "Инфраструктура железнице Србије".

После финиширања конструкције биће грађена нова зграда, Фото М. Анђела

- За радове на два нова колосека обезбеђен је потребан материјал, као и опрема, тако да би могли да буду урађени за три месеца. Почетак изградње саме станичне зграде могућ је тек по окончању радова који су у току. Радове на надземној плочи успорили су послови које није било могуће предвидети пројектом. Најпре је било потребно изместити 10 кВ електрокабл, али и извести радове на извођењу заштитне темељне јаме завесом од шипова. Градитељи су наишли на тунел у зони темељне јаме, који такође није био обухваћен пројектном документацијом.

Радове на коти 105 изводи компанија Elita-cop у заједничкој понуди са фирмама "Кото" из Београда и "КЛМ инжењеринг ТМ" из Новог Сада, док је инвеститор пројекта "Инфраструктура железнице Србије". Завршетком уређења последњег надземног сегмента на "Прокопу" целокупна плоча имаће 35.743 квадрата, а на њој ће станичну зграду, заједно са комерцијалним садржајима и паркингом, градити компанија "Рејлвеј сити Београд".

Фото М. Анђела

АМБУЛАНТА И 15 ШАЛТЕРА

БУДУЋА станична зграда биће површине 5.700 квадрата и имаће две чекаонице, два локала и инфо-пулта, као и 15 шалтера за куповину карата. Такође, према разрађеном пројекту, све путнике чекаће и две локације са електронским аутоматима за продају карата, а објекат ће поседовати и мењачницу, амбуланту, ватрогасну службу и кол-центар, као и шалтер за продају авионских карата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Воће без остатака пестицида у Маxи супермаркетима