ВОДЕНА КАПИЈА МЕЊА ПРОЈЕКАТ: Прва целина Линијског парка биће измењена због археолошког открића

Ш. Маровић

25. 06. 2022. у 11:11

ИСТРАЖИВАЧО-археолошки радови на Воденој капији један, која је после сто година поново откривена приликом радова на првој целини Линијског парка од Бетон хале до бастиона Светог Јакова, приведени су крају.

ВОДЕНА КАПИЈА МЕЊА ПРОЈЕКАТ: Прва целина Линијског парка биће измењена због археолошког открића

Стручњаци раде на конзервацији, Фото Беоинфо

Због њене обнове, траса бициклистичке и пешачке стазе биће делимично измењена.

Откриће овог значајног локалитета разлог је што цео пројекат касни неколико месеци, а у току је обрада налаза и њихова конзервација, након чега следи и израда плана за уређење капије.

Водена капија потиче из 18. века (рађена је између 1717. и 1739. године) и углавном је изграђена од опеке аустријског формата. Имала је и барокну фасаду од које су остали само фрагменти, пошто је и она оштећена приликом изградње пруге и прављења насипа.

- После завршених радова утврђено је да се мора кориговати пројектована траса пешачке и бициклистичке стазе - истакла је директорка Републичког завода за заштиту споменика Дубравка Ђукановић.

- Предвиђено је да иду спољним делом бедема, како би Водена капија била видљива и презентована на прави начин. Планирано је да се кроз њу може пролазити, што подразумева и изградњу степеништа да би се могло доћи до капије, јер је њена кота око четири метра нижа у односу на тај део приобаља. Да би све било урађено како ваља, за корекцију пројекта ангажован је стручњак, професор Архитектонског факултета, који је иначе упућен у послове конзервације овог простора.

Водена капија један, као и њена "сестра" Водена капија два смештена ближе Кули Небојша, потичу из 18. века, односно периода када су главним градом управљали Аустријанци и када је она за њих био једно од најважнијих пограничних утврђења. Потоња је откривена осамдесетих година прошлог века, а за постојање прве знало се из давних списа и старих нацрта. Почеком прошлог века видљивост капије један била је добра, јер је крај ње пролазила пруга.

СПОРИЈЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ

ГЛАВНИ градски урбаниста Марко Стојчић истакао је да проналазак и будућа конзервација Водене капије један неће успорити послове на изградњи Линијског парка.

- Ако и буде неког успоравања, оно не би требало да буде дуже од две недеље - каже он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији