СКУПЉИ МАТЕРИЈАЛ НЕ ПРЕКИДА ГРАДЊУ: Санације школа и вртића настављају се упркос честим поскупљењима

Б. Борисављевић

23. 05. 2022. у 11:17

ПОСКУПЉЕЊЕ грађевинског материјала није зауставило радове на бројним градилиштим у вртићима, школама и другим образовним установама, али је отежало испуњење договореног - тврди Славко Гак, градски секретар за дечју заштиту и образовање.

СКУПЉИ МАТЕРИЈАЛ НЕ ПРЕКИДА ГРАДЊУ: Санације школа и вртића настављају се упркос честим поскупљењима

Фото М. Анђела

Иако се ближи крај школске године, мајстори ће бити на терену и током летњег распуста. У овом тренутку су у току или почињу до лета радови на 20 објеката вртића и школа, укупне вредности око 309 милиона динара - каже Гак.

Према речима нашег саговорника, циљ је да се обнове све школе и вртићи којима је то неопходно. Он наводи да ће се током лета радити у 10 школа, за шта је издвојено 174,9 милиона динара, и у 10 вртића, са 134 милиона динара.

- Поскупљење грађевинског материјала отежава нам извршење уговора, али засад не прави превелике проблеме, тако да инвестициони планови Секретаријата за образовање и дечју заштиту засад теку неометано - каже Гак. - Имали смо срећу да нам у прошлој и овој години ниједно градилиште није било отворено дуже од неколико месеци, што је остављало могућност извођачима да добро искалкулишу и предвиде евентуално повећање цена које није било велико у тих неколико месеци.

У десет средњих школа биће урађене санације кровова, фасаде, замена столарије, надоградња или сређивање тоалета. На списку образовних установа су - Средња школа Барајево (24,6 милиона динара), Медицинска Земун (8,7 милиона), Техничка школа Обреновац (28,4 милиона), Пољопривредна школа (24,2 милиона), Школа за дизајн текстила (11,7 милиона) Гимназија "Свети Сава" (24,1 милион), Балетска школа "Лујо Давичо" (17 милиона), Средња школа Гроцка (20,2 милиона), Правно-биротехничка Земун (12,6 милиона) и Осма гимназија (3,1 милион).

Ново рухо имају и ПУ Раковица - вртић "Долорес" (3,7 милиона динара) и "Душко Радовић" (25 милиона), ПУ Звездара - "Маштарије" (10,2 милиона), ПУ Савски Венац - "Краљица Марија" (39,3 милиона), ПУ Вождовац - "Љоља" 3. фаза (23,6 милиона), ПУ "Чукарица" (11,7 милиона), ПУ Гроцка - вртић "Лане" (10,5 милиона), ПУ Стари Град - Дунавско обданиште (5,8 милиона), вртићи "Лептирић" и "Вила" (2,5 милиона) и ПУ Лазаревац - "Дечје царство" (1,6 милиона).

БУЏЕТ 200 МИЛИОНА ЕВРА

ВЕЋ две године буџет за образовање премашује 200 милиона евра, што је скоро три пута више него 2012. године, када је предшколским установама и школама било намењено тек око 86 милиона евра.

У протеклих пет година реконструисано је више од 45 вртића и 115 школа, за шта је издвојено више од 4,6 милијарди динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БАЈАГИНА СУПРУГА: Све песме посветио њој - у браку 40 година