ГРАД ЋЕ ТРАЖИТИ УКИДАЊЕ КОНВЕРЗИЈА: Штета због нереализованих инвестиција милијарде евра

Б.Б.

21. 05. 2022. у 14:00

ГРАД Београд же затражити укидање конверзија, односно претварање права коришћења у право својине, јер она отежава инвестирање, најавио је Горан Весић, заменик градоначелника.

ГРАД  ЋЕ ТРАЖИТИ УКИДАЊЕ КОНВЕРЗИЈА: Штета због нереализованих инвестиција милијарде евра

Горан Весић, Фото З. Јовановић

Он је истакао да, од када је уведена пре скоро 15 година, на неколико година је скоро зауставио све велике пројекте у високоградњи. Тренутно, само у Београду, на неколико стотина вредних локација не може да се гради због овог института.

Према речима Весића, ову област регулишу Закон о планирању и изградњи и Закон о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду и то на различите начине, што је како је нагласио недопустиво.

- Укидање конверзије омогућиће да се успостави правна сигурност и јасан законски оквир, у коме ће грађанима и привреди, бити олакшано да остваре своје право својине на грађевинском земљишту, али и отворити простор за даље инвестиције, како приватних тако и страних инвеститора - рекао је Весић. - Држава за ових деценију и по, скоро да и нема прихода од конверзије, а штета која је нанета због тога што нису реализоване инвестиције мери се милијардама евра.

Он је навео да је пропис донет као комунистички, уз образложење да ће обезбедити више пара за буџет, али та правила у тржишној привреди не функционишу и на крају нанесу највише штете друштву које се не развија и људима који остају без радних места.

- Када имате пропис од кога држава нема користи за буџет, а отежава инвестирање које би донело више прихода за буџет, нова радна места и већи бруто домаћи производ, јасно је шта треба да се уради, да се укине - рекао је Весић. - Изменама би се омогућила правна сигурност грађанима и привреди стварањем законског оквира за ефикаснији и једноставнији начин решавања имовинско правних односа на земљишту. Тиме би се коначно остварио један од циљева овог закона, а то је стабилно инвестиционо окружење и усклађивање са европским стандардима у овој области.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Беки непожељан у Београду као Албанац, а хапшен као српски националиста