ГАСНА СТАНИЦА КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Изградња простора за напајање зглобних аутобуса на природни гас

Ш. Маровић

20. 05. 2022. у 08:51

ИЗГРАДЊА станице за напајање сто нових аутобуса на природни гас почеће ускоро у погону ГСП на Карабурми, пошто је тендер, расписан у августу прошле године, успешно окончан. Посао уређења овог простора добила је панчевачка фирма Bedem Energy Solution d. o. o., а почетно улагање биће 3,5 милиона евра.

ГАСНА СТАНИЦА КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Изградња простора за напајање зглобних аутобуса на природни гас

Фото промо

Такође, како сазнају "Новости", престоничким улицама ће саобраћати возила марке ВМС турског произвођача, који је изабран на јавном надметању прошле године.

Како смо сазнали у ГСП, гасна станица, иначе прва такве врсте у престоници, биће завршена до краја године, ако не буде непредвиђених околности. То је услов да улицама главног града почне да саобраћа 100 зглобних аутобуса на природни гас.

Град ће тако са будућим инвеститором пројекта, односно фирмом из Панчева, потписати уговор о јавно-приватном партнерству на 15 година.

На Миријевском булевару биће изграђен најсавременији прикључни гасовод, станице компримованог природног гаса (КПГ) и набавка и уградња опреме за његово снабдевање и дистрибуцију возилима ГСП, као и путничким возилима, таксистима и аутомобилима за дистрибуцију. Иначе, компримовани природни гас је гориво које се користи за напајање возила и има мање штетних емисија од нафтних деривата.

Пунионица аутобуса ће имати три дворучна точећа аутомата, док ће јавна пунионица поседовати два аутомата. Предвиђа се уградња одговарајућег софтверског програма, који ће омогућити евиденцију и праћење испорученог КПГ по сваком возилу, просечну потрошњу на 100 километара и друге захтеване показатеље. Пројекат ће се спровести у три фазе. Прва и друга трајаће највише три месеца уз 30 дана пробног рада станице. Прва фаза обухвата пројектовање, планирање, прибављање неопходне документације, припрему локације за изградњу, а друга саму градњу и пуштање у погон.

Такође, на тендер вредан 30 милиона евра за куповину 100 зглобних аутобуса јавиле су се две фирме, а изабрана је понуда турског произвођача. Возила марке ВМС биће купљена на лизинг, а путем повластица Град ће добити могућност да десет одсто свих средстава, која се буду потрошила, врати ГСП, ако се новим аутобусима замене стари са "евро 2" и "евро 3" дизел-моторима. Куповина ових возила је, како су раније навели градски челници, само почетак испуњења обећања да до 2030. године не буде ниједно возило у јавном превозу које користи дизел. План је да се у наредних пет година купи пет стотина соло или зглобних аутобуса на природни гас.

АМБИЦИОЗАН ПЛАН

ОСИМ десет еколошких аутобуса, који на улицама главног града саобраћају од ове године, Град има у плану да купи и 40 тролејбуса. План је да када престоница 2030. добије прву линију метроа, уз проширење БГ воза, на улицама не буде ниједног дизел-возила у јавном превозу, чиме ће загађење бити равно нули.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу