ЗБОГ ПИЈАНСТАВА ПРЕПУНА БОЛНИЦА: Током празника токсикологија ВМА примила већи број пацијената

Б. Борисављевић

10. 05. 2022. у 10:13

ПРОТЕКЛИ празници донели су више посла лекарима, пре свега због повећане употребе алкохола. Током првомајских празника, Центар за контролу тровања ВМА, установа која збрињава ове случајеве, имао је повећан обим посла.

ЗБОГ ПИЈАНСТАВА ПРЕПУНА БОЛНИЦА: Током празника токсикологија ВМА примила већи број пацијената

Најмлађи пацијент имао је 18 године, Фото Архива

То се, првенствено односи на Одељење за пријем и тријажу, као и Клинику за токсикологију.

Према речима доц. др Наташе Перковић Вукчевић, интернисте-клиничког токсиколога, у периоду од 30. априла до 4. маја, амбулантно је у овој здравственој установи збринуто 69 болесника, што је већи број у односу на просек, али одговара вишегодишњем тренду повећаног обима посла за овај период године.

- Пацијенти су амбулантно лечени најчешће због акутне алкохолисаности и интоксикације лековима, а спорадично због експозиције испарењима хлорних препарата у домаћинству и гасовима у пожару - наводи др Вукчевић.

- Најмлађи пацијент је имао 18 година и лечен је неспецифичном детоксикационом терапијом због интоксикације алкохолом. Хоспитализовано је девет пацијената, са знацима средње тешког и тешког тровања.

Код припитости од 0,5 до 1,5 промила јавља се емоционална лабилност, промена говора, прецењивање властите способности памћења и запажања, поремећај хода, нарушена координација покрета, могућност погрешних процена и реаговања повећава се за око 13 пута. Моћ адаптације на таму и светлост смањена је за око 30 одсто, реакција чула вида слабија за исто толико, а слуха за око 40 одсто.

Фото Н. Фифић

При пијанству од 1,5 до 2,5 промила - интелектуалне функције су знатно нарушене, нестаје самокритичност и контрола, честа је вртоглавица и повраћање, постоје знаци временске и просторне дезоријентације, при ходу се јављају нестабилност и тетурање, замагљеност вида, а могућ је и губитак свести.

Тешко тровање настаје са 3,5 до 4 промила алкохола у крви. Поред опште слике тровања, код пацијента наступа тешка психомоторна одузетост, чешћи је губитак свести, а некада долази и до коме. Концентрација већа од четири промила алкохола у крви се сматра смртним тровањем, због парализе дисајног и кардиоваскуларног центра у мозгу.

УЗРОЦИ

Др Наташа Перковић Вукчевић истиче да је најчешћи узрок тровања код пацијената, који су задржани у болници, била интоксикација лековима. Најчешће се радило о тровању психоактивним медикаментима, а два пацијента су лечена због тешког тровања кардиоваскуларним лековима. Један пацијент је задржан у болници звог тровања гасовима у пожару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КВАЛИТЕТАН И САДРЖАЈАН ХОТЕЛ У ЦЕНТРУ ХУРГАДЕ: Одличан избор за одмор активних породица