ОБНАВЉАЈУ КАЛЕНИЋ, ТЕЗГЕ СЕЛЕ НА СРЕДИНУ: Легендарна зелена пијаца у срцу Врачара добиће потпуно нови изглед и знатно већи капацитет

Ј. ДИНЧИЋ

28. 03. 2022. у 11:21

ПОСЛЕ многобројних најава, али и спроведених радова, на ред је поново дошла обнова Каленић пијаце.

ОБНАВЉАЈУ КАЛЕНИЋ, ТЕЗГЕ СЕЛЕ НА СРЕДИНУ: Легендарна зелена пијаца у срцу Врачара добиће потпуно нови изглед и знатно већи капацитет

модерно Овако ће изгледати тржница по завршетку радова, Фото Промо

Како је најављивано, једна од најпопуларнијих градских тржница после обнове уместо досадашњих 3.300 квадрата имаће скоро 10.000. Постојећи објекти се неће рушити али ће тржница добити савремену надстрешницу, гастро-блок, обновљену млечну халу, капије као и подземну гаражу. Предвиђена је и реконструкција сквера Војводе Бојовића у близини пијаце, као и Улице Максима Горког.

За око метар шириће се парцела пијаце и то управо ка Улици Максима Горког, како би се сачували постојећи објекти тржнице.

Комплетна реконструкција Каленић пијаце требало је да има четири фазе. Од тога је спроведена само прва која је подразумевала рушење и градњу локала у Улици Максима Горког и Његошевој што је и урађено 2017. године. Тада је само уместо 23 неусловна локала, изграђено 28 нових, док је 2019. године реновирано 30 локала из Улице Максима Горког. У децембру 2017. године је завршена и обнова платоа, а све тезге замењене су са 492 нове. Тада је најављена и рекострукција млечне хале, која је део друге фазе радова.

промена Постављене су 492 тезге, Фото Ж. Кнежевић

Затим трећа - реконструкција дела између две капије који ће бити наткривен како би тржница коначно добила кров. Након ових радова следи четврта фаза и изградња гараже на месту садашњег парка. Према ранијим најавама, све нереализоване фазе требало би да буду започете 2022.

- Пијаца ће радити све време током реконструкције, како суграђани не би били ускраћени за набавку намирница, а прво ће тезге бити пребачене у средишњи део, док ће се обнављати део до Улице Максима Горког - објаснио је раније у интервјуу за "Новости" Лука Петровић, градски секретар за инвестиције.

- Планом детаљне регулације омогућиће се и ширење Улице Максима Горког, како би се побољшала проточност саобраћаја и напокон проширило ово уско грло.

Улица Максима Горког ће се реконструисати од Крунске до Цара Николаја, уз повећање саобраћајних трака. Предвиђена је и градња подземне гараже на позицији данашњег паркиралишта "Вишка", која ће имати две или три подземне етаже и надземни део, са око 720 паркинг-места са два приступа из Његошеве улице. Будуће паркиралиште биће организовано тако да са 360 паркинг-места задовољава потребе пијаце, а преосталих 360 је намењено искључиво за јавну гаражу.

Проширење улице и градња гараже почеће тек по завршетку реконструкције пијаце, која ће трајати сигурно око годину дана. А након тога следи и обнова сквера Војводе Бојовића који је оивичен Крунском, Курсулином, Кичевском и Баба Вишњином улицом.

ОТВОРЕНА ПРЕ СКОРО 100 ГОДИНА

КАЛЕНИЋ пијаца изграђена је 1926. године на Каленић гувну, једном од бројних задужбина предратног богаташа и добротвора Влајка Каленића. Закупци тезги су прави пољопривредни произвођачи, а продајно место на Каленићу редовно се преноси са колена на колено. Пијаца је позната по квалитетној понуди воћа и поврћа и млечних производа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

Коментари (0)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави