ПОСАЂЕНО 100 СТАБАЛА У КОШУТЊАКУ: Oбележен светски Дан шума

Б.Б.

21. 03. 2022. у 14:32

САДЊОМ 100 садница у Кошутњаку, ЈП "Србија шуме" заједно са студентима Шумарског факултета, обележиле светски "Дан шума". Тим поводом ,у 17 газдинстава овог јавног предузећа широм Србије шумари су садили, пошумљавали и држали предавања у основним и средњим школама.

ПОСАЂЕНО 100 СТАБАЛА У КОШУТЊАКУ: Oбележен светски Дан шума

ЈП "Србија шуме"

- Само здрави екосистеми стварају услове за квалитетан живот на планети - рекао је Јеша Ерчић, извршни директор Сектора за шумарство и заштиту животне средине у ЈП "Србијашуме". - Они су бране климатским променама и чувају биолошку разноликост. Садимо и пошумљавамо за наш кисеоник, за наше здравље, за чисту пијаћу воду, за здравију Србију - да би више од 300 функција, које шумски екосистеми поседују, дошле до пуног изражаја. Свакодневни посао шумара није само садња, већ брига и нега да кроз деценије стручног и напорног рада обезбедимо одрживу производњу и потрошњу - што је уједно и главна порука овогодишњег Светског дана шума

За обележавање Светског дана шума симболично је одабран 21. март, први дан пролећа, дан који уједно симболизује буђење природе и вегетације, нов почетак и вечито обнављање живота.

Тема овогодишње прославе је "Шуме и одржива произвдња и потрошња" а слоган гласи "ИЗАБЕРИ ОДРЖИВО ДРВО ЗА ЉУДЕ И ПЛАНЕТУ". Обележавање Светског дана шума покренула је Генерална скупштина европске конфедерације пољопривреде 1971. године. Организација УН за храну и пољопривреду - ФАО, прихватила је ову иницијативу сматрајући да ће тиме допринети јачању свести код најшире јавности о значају шума и њеној вредности и улози за човека - заштитној, производној и рекреативној.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)