ЖИТЕЉИМА УМКЕ НОВАЦ ДО 2023: Близу решење за становнике насељене на највећем клизишту у Европи

Г. НОВАКОВИЋ

28. 01. 2022. у 08:51

КЛИЗИШТЕ на Умци не може ни да се санира, ни да се смири. Ипак, на њему и даље има насељених људи који чекају решење. Тако је деценијама. Међутим, општина Чукарица ипак спроводи процес експропријације и то за 90 случајева. Од тог броја 30 води Градски завод за вештачење. Према проценама стручњака, решење ове агоније је близу и грађани ће најкасније до краја ове године добити обештећење како би започели живот на сигурном тлу.

ЖИТЕЉИМА УМКЕ НОВАЦ ДО  2023: Близу решење за становнике насељене на највећем клизишту у Европи

Фото Н. Скендерија

Многобројна домаћинства су расељена одавде, али има и оних који, немајући куд, и даље живе на једном од највећих клизишта у Европи. Сваке ноћи страхују хоће ли дочекати јутро и имати кров над главом. Грађевинске дозволе већина је својевремено добила по прописима, али када је тло почело да се помера, схватили су да им оне ништа не значе. Коначно, после деценија откад се клизиште покренуло, у коштац са овим проблемом ухватили су се заједно Општина Чукарица, државно правобранилаштво и Завод за вештачење.

- Државно правобранилаштво је поднело 90 предлога за експропријацију за сваку појединачну непокретност Одељењу за имовинско правне и стамбене послове ГО Чукарица са свом потребном документацијом - рекли су нам у Општини. - Последњи захтев је примљен 7. октобра 2020. године.

Како су нам рекли у локалној самоуправи, надлежно Одељење за имовинске послове позива странке да доставе докуменатцију и да се изјасне. Потом се прибавља документација, ако је то потребно и након окончаног управног поступка, доноси решење о експропријацији, уколико је објекат укњижен. Правоснажна решења се достављају Републичком геодетском заводу - Служби за катастар непокретности Чукарица.

- За предмете у којима објекти нису укњижени, ангажован је Градски завод за вештачење, који процењује да ли је објекат изграђен са грађевинском дозволом и одређује његову тржишну вредност. Ова вештачења ће бити основа и за лакше одређивање накнаде после правноснажности решења - кажу у ГО Чукарица.

Према речима директора Завода за вештачење Владе Секулића, њихов задатак је да процене објекте и биљне засаде. У том поступку водиће се "трошковном методом", односно процениће по којој цени власник може да купи кућу на сличној локацији и започне нови живот.

- Посао смо започели у октобру прошле године, и очекујемо најкасније до краја године да све буде готово и људи буду исплаћени. Уколико се станари не одлуче на судски поступак после вештачења, може да се заврши и у другој половини године - каже Секулић.

Завод тренутно обрађује 20 домаћинстава. Посао је био отежан због кућа које су напуштене и срушене када се клизиште покренуло. Како каже Секулић, требало је наћи власнике који више ту не станују, а неприступачност терена такође утиче на посао.

УКЊИЖБА

ОД 90 заведених предмета урађена су 23 решења, за објекте који су укњижени.

- Градски завод за вештачење је преузео 30 предмета ради израде вештачења и до данас су враћена четири предмета са вештачењима која су послата странкама на изјашњење - рекли су у ГО Чукарица.

На свако решење постоји законски рок жалбе од 15 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе