НАДОКНАДА САМО УЗ ЗАПИСНИК ПОЛИЦИЈЕ: Мало возача тражи обештећење од управљача пута због оштећења на аутомобилу

А. ВОЈИНОВИЋ

26. 01. 2022. у 11:07

РУПЕ на саобраћајницама широм престонице задају муке становницима главног града нарочито у зимским месецима.

НАДОКНАДА САМО УЗ ЗАПИСНИК ПОЛИЦИЈЕ: Мало возача тражи обештећење од управљача пута због оштећења на аутомобилу

Због снега и леда све је више рупа у асфалту, Фото "Беоком"

А да оштећења на коловозу секирају возаче аутомобила, показују и жалбе упућене "Беоком сервису" где Београђани негодују због пробушених гума и окрњених делова својих четвороточкаша услед упада у "кратере". Међутим, мало њих се одлучи да оштећења наплати уз помоћ градског предузећа, па су тако од 1. октобра 2021. године до 24. јануара 2022. надлежном предузећу "Путеви Београда" стигла 33 захтева за накнаду материјалне штете.

- У случају кад грађанин оштети своје возило услед упада у рупу (или оштећења) на коловозу, да би остварио право на накнаду штете, неопходно је да обавести Министарство унутрашњих послова, како би службено лице сачинило Записник о извршеном увиђају саобраћајне незгоде - објашњавају, за "Новости", у ЈП "Путеви Београда".

- Овај записник је једини релевантан доказ да је оштећење настало, јер управљач пута није одржавао саобраћајницу.

Фото "Беоком"

Како наводе надлежни из овог градског предузећа, накнаду штете исплаћује осигуравач, односно, осигуравајуће друштво са којим "Путеви Београда" имају закључен уговор о пружању услуга осигурања од одговорности из делатности. Захтев, како подвлаче, искључиво може да поднесе власник возила, и то на адресу "Путева Београда".

- Уз захтев грађани треба да доставе и следећу документацију: записник о извршеном увиђају МУП и о оштећењу возила овлашћеног осигуравајућег друштва, затим очитану саобраћајну дозволу и личну карту, копију возачке дозволе и картице текућег рачуна.

Такође, и рачуне о купљеним деловима или извршеним услугама на отклањању штете у складу са Записником о оштећењу возила уколико је било поправке. А за сва возила узета на лизинг неопходно је да корисник достави писмено овлашћење лизинг компаније - кажу у овом предузећу.

На пробушену гуму и улубљену фелну недавно се и "Беокому" пожалио један становник Чукарице који је сервису поставио питање да ли је могуће да наплати штету у износу од више од 100 евра, јер је оштетио гуму и фелну због рупе на пружном прелазу у Улици Стевана Филиповића у Железнику.

А, да рупа у престоници у претходних неколико дана има "на сваком ћошку" показују и подаци надлежних из ЈП "Београд пут" који, како смо недавно известили, дневно закрпе и до 700 рупа на коловозима.

Због чега се мало грађана одлучи да преко јавног предузећа добије обештећење није познато, док поједини наводе да и никада нису чули за ову опцију. На питање "Новости" колика је минимална, а колика максимална висина накнаде штете у овим случајевима рекли су нам да она не постоји.

ЗА ПОВРЕДЕ И ДО 250.000 ДИНАРА

ОСИМ за оштећења на аутомобилима, грађани обештећење могу да добију и због повреда насталих услед упада у рупу, шахт или уједа паса. И у овим случајевима накнаде штете могу да се наплате преко градских предузећа, односно, комисија за накнаду штете које имају уговоре са осигуравајућим кућама. Па, тако, грађани од појединих повреда могу да "зараде" и до 250.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРАЈ ЈУНА НОВИ РОК ЗА БУЛЕВАР: Време завршетка радова на другој етапи раковичке саобраћајнице Патријарха Павла