ЗА ЗАМЕНУ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА 10 МИЛИОНА: Позив ГО Звездара у оквиру пројекта намењеног енергетском санирању

М. СТАНОЈКОВИЋ

25. 01. 2022. у 07:52

ОПШТИНА Звездара расписала је јавни позив за избор фирми за уградњу соларних панела за производњу електричне енергије домаћинствима на њеној територији.

ЗА ЗАМЕНУ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА 10 МИЛИОНА: Позив ГО Звездара у оквиру пројекта намењеног енергетском санирању

Фото Д. Миловановић

Суграђани ће имати помоћ у виду бесповратних средстава за ову врсту радова на енергетској санацији, а осим Звездараца, само становници још три оштине, Обреновца, Барајева и Земуна, могу у овој расподели средстава надлежног министарства да рачунају на новчане дотације у ове сврхе.

Како се наводи у конкурсу, енегетска санација породичних кућа спроводи се кроз сарадњу са фирмама које се баве уградњом соларних панела за производњу електричне енергије. За суграђане са Звездаре на јавном конкуру Министарства рударства и енергетике опредељено је укупно 10 милиона динара. Део новца стиже од државе, а друга половина од јединице локалне самоуправе. Најпре ће привредни субјекти који се баве овим радовима, моћи у наредне две недеље да се пријаве на јавни позив општине. Када фирме које испуњавају услове буду изабране, уследиће конкурс за домаћинства. Грађани ће моћи да рачунају на помоћ у виду половине износа од укупне цене радова, с тим што новац неће ићи њима на рачун, већ директно извођачу радова.

- Општина Звездара ће закључити споразум о техничкој сарадњи са привредним субјектима који буду изабрани - наводе у Општини Звездара.

- Након тога, расписујемо позив за појединачне пројекте грађана. Они су обавезни да доставе предрачуне који им издају привредни субјекти са листе. Бесповратна средства се додељују грађанима за соларне панеле капацитета до шест киловата. Гаранција на панеле мора бити 10 година.

Јавни позив за фирме за уградњу соларних панела крајем прошле године расписала је и Општина Обреновац. Рок за подношење пријава био је 27. децембар, а након избора фирми, и Обреновчани ће моћи да се пријаве за помоћ. Њима је укупно припало такође, 10 милиона динара.

Када је реч о другим општина, Барајево има на располагању 2,5 милиона динара. У овој расподели, Земунци су прошли са најзанемарљивијом сумом од свега 500.000 динара од министарства и исто толико од локалне самоуправе. Ако је за уградњу једног панела потребно издвојити око 5.000 евра, имаће пара само за два домаћинства.

ЗАМЕНА ПРОЗОРА У ЦЕНТРУ ПАЛИЛУЛЕ

ОПШТИНА Палилула расписала је крајем прошле године јавни позив за новчана средства уз помоћ којих ће суграђани моћи да замене прозоре, врата или фасаде, који траје до 28. јануара. Ипак, на ово дотирање новца за радове на енергетској санацији моћи да рачунају само домаћинства у строго градској зони општине. За пројекат је издвојено свега 20 милиона динара, који ће бити расподељени на све пријављене станове и породичне куће. Право да конкуришу имају власници некретнина у целини између улица: Булевар краља Александра, Таковска, Војводе Добрњца, Поенкареова, Булевар деспота Стефана, Цвијићева и Рузвелтова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона