ЗГРАДА СЕ УРУШАВА СКОРО ШЕСТ МЕСЕЦИ: Падање делова зида са вишеспратнице у Видовданској улици се наставља

Ј. ДИНЧИЋ

19. 01. 2022. у 08:51

ТАЧНО пола године зидови обрушене зграде у Видовданској улици на Врачару "висе" у ваздуху, а станари са стрепњом свакодневно гледају како делови њихових некадашњих домова завршавају у дворишту.

ЗГРАДА СЕ УРУШАВА СКОРО ШЕСТ МЕСЕЦИ: Падање делова зида са вишеспратнице у Видовданској улици се наставља

Фото Н. Скендерија

До новог обрушавања дошло је пре само неколико дана, тачније у уторак пред зору, када су део ходника стана на првом спрату, кухиње и спаваће собе завршили у рупи. Цигле и прашина прекрили су делове ормана, ципеларника, столица и судо ашина који су некад били делови намештаја у овим становима.

Обрушавање врачарског здања из 1939. године, средином јула прошле године, настало је као последица побијања шипова на суседној парцели. Зграда је тог дана почела да се тресе од раног јутра, затим су почели да пуцају зидови, а део вишеспратнице се, после љуљања, урушио око поднева. Делови урушених зидова с временом су сами отпадали, а зграда сада има само једну вертикалу. Такође небезбедна грађевина представља опасност и по остале објекте, чији се темељи изнова затресу са сваким новим урушавањем.

- Како се који зид поново сруши, са њим оде и део наших успомена, понекад нам се чини да би нам било лакше да се све поруши и да се наша агонија заврши јер сваког дана када одемо да видимо у каквом стању је зграда, стрепимо шта ћемо затећи - прича Зорица Станимировић, једна од власница урушеног стана. - Још чекамо на потписивање уговора који су нам обећани, али нам се тим поводом нико не јавља и не знамо докле се стигло са том процедуром.

Фото Архива

Станари Видовданске улице након што им се зграда у којој су живели урушила, добили су привремени смештај у хотелу "Славија". Након тога, уселили су се у станове у својини Града на Вождовцу. Како су градски челници раније најавили, радови на изградњи новог објекта површине од око 1.200 квадрата, које ће изводити Дирекција за изградњу, требало би да буду готови до краја године. Планирано је да око 600 квадрата буде намењено досадашњим станарима Видовданске 2а, док ће остало бити за комерцијалне сврхе односно продају на тржишту.

ПОКРАДЕНИ СТАНОВИ

СТАНАРИ који су исељени из својих домова са собом су могли да понесу само најнужније ствари, а сваком је било обезбеђено по 15 минута да узме оно што му треба. Међутим, убрзо су своје успомене, ствари и драгоцености почели да виђају на тезгама Каленић пијаце, јер су им домови у међувремену опљачкани. Случај је одмах пријављен полицији, али станови ни даље нису обезбеђени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)