БЕОГРАД У БУДУЋНОСТИ: Ево како ће да изгледају станице метроа (ФОТО)

Novosti online

17. 01. 2022. у 09:06

ГОРАН Весић, заменик градоначелника Београда, објавио је данас идејна решења за првих шеснаест станица београдског метроа које је израдио архитектонски Студио ОБЕ из Београда.

БЕОГРАД У БУДУЋНОСТИ: Ево како ће да изгледају станице метроа (ФОТО)

Фото: Град Београд

– Циљ конкурса био је да се изабере најквалитетније идејно решење са аутентичним стилом и концептом дизајна не само за метро станице, већ и за брендирање целокупне прве линије метроа – рекао је Весић, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк.

Он је рекао да ће метро линија 1 на потезу Макиш – Миријево бити дуга око 21,1 километар са укупно двадесет и једном станицом.

– Део трасе од станице „Макиш” до станице „Беле воде” планира се у отвореном ископу у дужини од око 2,15 километара, потом ће се на деоници дужине 11,2 километра од станице „Беле воде” до станице „Панчевачки мост” градити метро у дубоком тунелу да би се последња деоница дужине 5,7 километара од станице „Панчевачки мост” до Миријева радити у отвореном ископу – прецизирао је Весић.

Он је објаснио да ће линија 2 београдског метроа бити на потезу Земун – Миријево укупне дужине 21,1 километар са 23 станице.

– Француска компанија „Ежис” ради на пројектовању друге линије београдског метроа као и на идејном решењу треће линије на потезу Бањица – Бежанија, укупне дужине око 24 километра са 23 станице – рекао је Весић и додао да ће се линије 1 и 2 укрштати на станици „Савски трг”, линије 2 и 3 на станици „Парк Мањеж” и на станици „Београдска арена”, а линије 1 и 3 на станици „Трг Републике”.

Весић је поновио да ће прва линија београдског метроа бити завршена до 2028. године, а друга линија до 2030. године.

– Изградња београдског метроа најзначајнији је инфраструктурни пројекат Београда у 21. веку и остварење сна који траје 51 годину. То је пројекат који ће омогућити много већи комфор у саобраћају и наш град увести у ред модерних светских престоница – поручио је Весић.

БОНУС ВИДЕО:

РУЧНИ РАД У БОРБИ ПРОТИВ КОВИДА - занимљива маска на путнику у аутобусу на линиј 23

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе